Nyáron a fagylalt szinte kötelező finomsággá vált lényegében minden generáció számára. Az idősebbek számára azonban néhány különleges meglepetést is tartogat a gasztronómia e fagyos világa, ugyanis számtalan édesség – köztük a fagylaltok is – elkészíthetők némi alkohol hozzáadásával. Ha szeretnéd idén nyáron valami finommal és vérpezsdítővel lehűteni magadat, akkor az alábbi sajttorta alapú alkoholos fagylalt receptek neked szólnak! Megjegyzés: A receptek elkészítéséhez egy fagylaltkészítő gépre is szükséged lesz!
Rumos-gyömbéres fagylalt csokoládés-rumos szósszal
A fagylalt hozzávalói
• 1 bögre 35-40%-os zsírtartalmú tejszín
• 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
• 225 g krémsajt
• 1/2 bögre tejföl
• 1 bögre kristálycukor
• 1/2 bögre teljes tej
• 1 és 1/2 teáskanál vaníliakivonat
• Egy csipetnyi só
• 2 evőkanál sötét rum
• 1/3 vagy 1/2 bögre kandírozott gyömbér (ízlés szerint)
A szósz hozzávalói:
• 1/2 bögre 35-40%-os zsírtartalmú tejszín
• 2 evőkanál világosbarna cukor
• 170 g félédes csokoládé, feldarabolva
• 1/4 bögre sötét rum
• 1 teáskanál vaníliakivonat
A fagylalt elkészítése
1. Melegítsd fel a tejszínt egy lábasban, közel a forráspontjáig.
2. Add hozzá a gyömbért, majd vedd le a tűzről, és hagyd, hogy a gyömbér ázzon benne legalább 10 percig.
3. Szűrd le a tejszínt, és hagyd, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Ez után keverd bele a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot, a tejet, a vaníliakivonatot, és a sajtot valamilyen turmixszal.
4. Hűtsd a keveréket legalább 2 órán keresztül. Ez után keverd bele a rumot, majd dolgozd fel a fagylaltkészítő gépedben a keveréket a gyártó utasításai szerint, amíg el nem éred a kívánt állagot. Amennyiben kandírozott gyömbért is használsz, ezt a feldolgozás utolsó percében add csak hozzá a keverékhez a gépben.
5. A feldolgozott fagylaltot terítsd szét egy fagyasztható tárolóban, majd fagyaszd legalább 4 órán keresztül, mielőtt tálalnád.
A szósz elkészítése
1. Melegítsd fel a tejszínt, benne a barnacukorral egy kis lábasban, amíg a cukor szét nem olvad, és a tejszín buborékozni nem kezd.
2. Helyezd a csokoládét egy hőálló tálba, majd öntsd rá a forró cukros tejszínt. Verd puhára a tál tartalmát.
3. Add hozzá a rumot és a vaníliakivonatot, majd verd ezeket is össze. A fagylaltra öntve tálald, a maradékot pedig hűtőben, légmentesen záró tárolóban tárold.