Ha valaki nem próbálja ki az igazi carbonarát olasz útja során, akkor nem is igazán mondhatja el magáról, hogy Olaszországban járt.
A hozzávalók listája viszonylag rövid: csupán spagetti, tojások, pecorino sajt, abált tokaszalonna és némi feketebors kell hozzá. Azonban igazán jó carbonarát készíteni ezekből az összetevőkből már sokkal nehezebb feladat.
A receptet sokan próbálják utánozni, és előfordul, hogy hozzáadott tejszínnel teszik sűrűbbé a szószukat, vagy másfajta szalonnákat használnak elkészítéséhez. Ha azonban igazi carbonarára vágysz, akkor muszáj, hogy az eredeti hozzávalókat használd.
Ez egy római különlegesség, de még az olasz fővárosban is meglepően sok étteremben készítik el „helytelenül”. Ha biztosra szeretnél menni, akkor kérd egy helyi lakos tanácsát!
Az olasz kávék sem maradhatnak le listánkról. Habár sok opció neve nagyon ismerős lesz (különféle latték, -puccinóra végződő finomságok stb.), biztos lehetsz benne, hogy az olasz kávéházakban és éttermekben felszolgált kávéknak semmi közük nincs ahhoz, amiket itthon fogyaszthatsz. Kezdjük ott, hogy a „latte” önmagában adag tejet jelent az olasz nyelvben.
Legyen szó egy sima „caffé” kávéról, egy cappucinóról, egy macchiatóról vagy lattéról, a kávé mindenütt jelen van Olaszországban, viszont a különböző területeken eltérő dolgokra számíthatsz. Például, ha Triesztben egy caffe triestinót rendelsz, akkor egy eszpresszót kapsz majd, némi tejszínhabbal a tetején. Ezzel szemben Nápolyban erős, krémes kávékat készítenek.
Legalább egy olasz édességet is szeretnénk megemlíteni, ez pedig a tiramisu, az egész ország legkedveltebb vacsora utáni desszertje. Ez a sütés nélkül készülő finomság különböző rétegekben áll össze puha, édes mascarponéból és kávéba áztatott babapiskótából.
Annak ellenére, hogy a tiramisu rég óta létező hozzávalókat igényel, valójában meglehetősen fiatal édességnek számít, ugyanis valamikor az 1960-as években készítették el először.
Elkészítése viszonylag egyserű, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hozzávalókat használunk hozzá. A jó tiramisu minőségi mascarponéból és kávéval készül, ráadásul egyesek tejszínt és tojásfehérjét is használnak a könnyedebb, kevésbé sűrű krém érdekében. A hagyományos babapiskótákat is szokás különféle süteményekkel helyettesíteni.
A digestivo, vagyis „emésztést elősegítő” kifejezés nem egy bizonyos italra vonatkozik, hanem azon italok kollektív neve, amelyeket a nagyobb étkezések után szokás fogyasztani a gyomorpanaszok elkerülése végett.
A digestivo italok fogyasztása egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor Európában sokan azt vallották, hogy a cukrokkal és gyógynövényekkel kevert alkohol jó hatással lehet a szervezetre. Habár ennek egészségügyi hátterét a mai napig vitatják az orvosok, az kétségtelen, hogy egyetlen nagy olasz étkezés sem teljes, ha az ember nem zárja egy jó erős röviddel.
Népszerű választások többek között a limoncello, a grappa, az amaro, a cynar, az amaretto és a valamivel erősebb sambuca is.
A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.
Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!
Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.
A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.
Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!