A Michelin-csillagot megtartani sem könnyű, pláne nem az egy másodikat is szerezni. Az Onyx Étterem Magyarországon elsőként volt rá képes, március 16-tól kétcsillagos étteremként, az elismeréshez méltó módon szolgálhatja ki vendégeit. De mit kell tenniük az éttermeknek és a séfeknek, ha Michelin-csillagról álmodoznak? Íme!
A mai legrangosabb gasztronómiai elismerés a francia Guide Michelin étterem- és szállodakalauz. A Michelin-csillag nemzetközi szimbólumának elnyerése a séfek életének egyik legnagyobb dicsősége.
“...a Michelin éttermi kalauz az új évszázaddal érkezik, és látni fogja még az új évezredet is.”
- Guide Michelin mottója, 1900
Minden Edourd Michelin és André Michelin 1891-ben feltalált, leszerelhető gumiabroncsával kezdődött. A francia testvérpár egy olyan térképpel igyekezte motiválni a gumiabroncs használóit, amely kiváló éttermeket és szállodákat tartalmazott, amiket tényleg érdemes volt felkeresni. A kezdetekben ingyen osztogatott kiadvány nagy népszerűségnek örvendett nem csak a turisták, de a helybéliek körében is, hiszen a vendéglátóhelyekhez vezető útvonalat is tartalmazta.
A nagy sikerre való tekintettel a kiadvány már 1904-ben nemzetközivé vált, Olaszország, Belgium, Luxemburg, Hollandia, Svájc és az Egyesült Királyság külön kalauzt kaptak, majd 15 évvel később a vörös borítású, több országot is tartalmazó könyvek is megjelentek. Ma már digitális formában is megtalálhatjuk az egész Európára érvényes ajánlásokat, de 2007-ben már New York és San Francisco éttermei és hotelei is szerepeltek a számukra létrehozott, külön kiadványban.
Ahhoz, hogy egy étterem vagy hotel Michelin-csillagot érdemeljen, a Vörös Könyv szimbólumrendszerének kell megfelelnie, ami nem csak az árkategóriára, de a kényelemre is összpontosít. Az éttermeket 5 szempontot figyelembevéve értékelik:
Érdekesség, hogy a felszolgálást, a dekorációt, a terítéket nem veszik figyelembe a névtelen kritikusok. Egy csillaggal jelölik azokat a vendéglátóhelyeket, amik “kellemes kitérőt jelentenek és kiváló fogásokkal büszkélkednek”. Két csillag csak azoknak jár, akik miatt az utazóknak, turistáknak már nagyobb kitérőket is érdemes tenniük, háromcsillagosak értelemszerűen azok az éttermek, amik tényleg kihagyhatatlanok, így csupán a falatok megízleléséért is érdemes útnak indulni.
Egyes feltételezések szerint az értékelők egyre inkább az újítókat, kreatív séfeket részesítik előnyben, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy soha nem a séf, hanem az étterem kapja a díjat.
Bizony Magyarország is büszkélkedhet Michelin-csillagos éttermekkel. 2010-ben Gerendai Károly étterme, a Costes kapta meg elsőként a legrangosabb elismerést, 2011-től az Onyx Étterem is beállt a sorba. 2014-ben a Borkonyha, 2015-ben a budapesti Tanti gazdagodott Michelin-csillaggal, tőlük azonban 2017-ben elvették a csillagot. 2016-tól a Costes Downtown is magáénak tudhat egyet, idén pedig az Onyx szerezhette meg Magyarországon elsőként a második Michelin-csillagját, a Costes, a Borkonyha és a Costes Downtown pedig sikeresen megtartotta a sajátját.
A Michelin-csillagok csúcstartója egyébként Joël Robuchon, aki a világ különböző pontjain szerezte meg a hihetetlen elismerést, többek között Hongkongban, Monacoban és Londonban is. Ha háromcsillagos étteremben szeretnénk elfogyasztani egy minden bizonnyal fantasztikus ebédet vagy vacsorát, akkor a legegyszerűbb az, ha Franciaországba látogatunk, hiszen a világ 54 háromcsillagos étterme közül 26 is ott található.
A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.
Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!
Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.
A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.
Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!