Ebben a cikkben olyan érdekességekre lelhetsz a gasztronómia világából, amire még álmaidban se gondoltál volna! Tudtad, hogy a sushinak semmi köze Japánhoz? És azt gondoltad volna hogy Magyarországon található a világ legszebb Kávéháza?
A szerecsendiófa terméséből kétféle fűszert is előállítanak: a „szerecsendió-virág” a termés húsától megszabadított, vagyis a magról leválasztott magköpeny, magva (nux mochata) a szerecsendió. A szerecsendióvirág nagyon népszerű fűszer már a 18.század óta, húsételekhez használták jellemzően, és a tradicionális, francia fehér mártás alapvető összetevője is, amelynek elkészítéséhez egy hagymát szerecsendió virággal forró tejben forralnak, mielőtt a liszt és vaj keverékéhez adnák - így készül az igazi francia alapmártás.
Az örökzöld növény neve félrevezető, mert a szerecsendiófa valójában nem diófa, és diója sem igazi dió, hanem mag, ami egy 8–10 cm hosszú sárga, húsos termésben helyezkedik el. Ezt a magot veszi körül a vörös, tagolt magköpeny.
Bár a legtöbb gasztronómiával kapcsolatos jellegzetesség a nyugati szokások közé a francia konyhából került, a kiszolgálás stílusát, amelyhez hozzá vagyunk szokva, vagyis, hogy a tányérokat már megszedve szolgálják fel asztalunkhoz, orosz felszolgálásnak hívják, és a cár étkezési szokásaiból eredeztethető. A francia konyhában az volt az elterjedt, hogy minden ételt előre elkészítettek és, hatalmas adagokban külön asztalokra helyeztek – amely egy igazi pazar és bőséges lakomát jelentett.
A szervírozás legelterjedtebb módja az angol, a francia, a svájci és az orosz szervírozás.
Az angol a legszínvonalasabb, a leginkább munka és eszközigényes. Csak néhány vendég kiszolgálására alkalmas, a felszolgáló tálal.
A francia szervírozás kevésbé munkaigényes módszer: itt nem a felszolgáló, hanem a vendég tálal. A felszolgáló baloldalról kínálja a tálat és a rajta elhelyezett felszolgálóeszközök segítségével a vendég magának szed.
A svájci eljárás az, amikor nem tálon, hanem tányéron szervírozzák az ízlésesen díszített ételt. Nagyobb létszám esetén praktikus módszer.
Az orosz módszernél a melegítést nem igénylő ételeket, süteményeket, italokat előre odakészítik az asztalra. A meleg ételeket a szakácsok tálakra adagolva tálalják, a felszolgálók az ételt előmelegített tányérokra adagolják.
Nos nem csalás, és nem ámítás, ez a kávéház kicsiny hazánkban, Magyarországon található, fővárosunk szívében, s nem más, mint a legendás New York! A több, mint 120 éves kávéház 2011-ben nyerte el a Világ Legszebb Kávéháza címet, s azóta is nemzetközi hírnévnek örvend. Pompáját a tengeren túlról is számos túrista érkezik megcsodálni nap, mint nap. A New York Palota első ízben 1984-ben nyitotta meg kapuit a földszintjén található Kávéházzal. A palotát 2001-ben a Boscolo olasz cégcsoport vette át az államtól, s teljesen felújították, hogy 2006-ban ismét elkápráztassa a betérő vendégeket. A belső tér barokk pompája egyszerre lélegzetelállító, és szemet gyönyörködtető. Mindezek mellett a bárzongora dallama már csak hab a tortán! Igazi békebeli hangulatba csöppenünk a New York Kávéházba belépve. Ez az a hely, melyben életében legalább egyszer minden magyar embernek járnia kell! Foglalj asztalt Te is, s csodáld meg személyesen a Világ Legszebb Kávéházát Budapest szívében!
A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.
Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!
Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.
A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.
Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!