Sokan el sem tudnák képzelni életüket a minőségi olasz kávé nélkül. Legyen szó a nap beindításáról, vagy egy baráti beszélgetésről a munka után, egy csésze olasz espresso fontos fix pontokat jelképez az ember hétköznapjaiban. A kávéfogyasztás (akár egyedül, akár társaságban) egy világszerte elterjedt szokás, de tudtad, hogy a presszókávé hagyománya Olaszországból származik?
Az olasz őrölt kávé története
Akárcsak sok más helyen, az egyház tagjai Olaszországban is hevesen ellenezték a kávéfogyasztást. A legelszántabb hívők egyenesen VIII. Kelemen pápához fordultak, hogy tiltsa be az „ördög italát”, azonban amikor őszentsége megkóstolta, annyira ízlett neki, hogy hivatalosan is rábólintott a kávézásra. Nem is kellett sok idő, és a kávé óriási népszerűségre tett szert Olaszországban.
A kávét első sorban trópusi területeken termesztik. Az olasz őrölt kávék között az Arabica, azaz az arab kávé a leggyakoribb, ami a globális kávétermelés háromnegyedét teszi ki.
Az espressónak egy fokozottan olasz eredete van, mind a kávékészítők, mind pedig a gyártási folyamat szempontjából. A manapság Olaszországban elterjedt berendezések és technikák alapja egy olyan gép prototípusa volt, amelyet először az 1855-ös párizsi világkiállításon mutattak be.
Az espresso kávé olasz szenvedélye és exportja
Az olasz őrölt kávé termelői szívüket-lelküket beleadják munkájukba, és folyamatosan a tökéletességre törekszenek. Az igazi kávétermelők termékük minden apró részletét ismerik, és tisztában vannak az előállításban résztvevő összes folyamattal. Mindezt persze azért, hogy a legjobb minőségű őrölt kávékat kínálhassák olasz, és nemzetközi fogyasztóiknak.
Az olasz őrölt kávéknak világszerte szomjas piaca van, és a kávéexport az olasz gazdaság nem elhanyagolható részét képviseli. Olaszországból többek között Franciaországba, Németországba, Oroszországba, Görögországba, Romániába és Brazíliába is exportálnak kávét, de Kínában és Dél-Koreában is nőtt az igény az elmúlt évek során az olasz kávéra.
A maga több, mint 800, kávégyártásban részt vevő cégével Olaszország Európa második legjelentősebb kávé-nagyhatalma (Németország mögött) a megtermelt és exportált kávé tekintetében.