A kihagyhatatlan Bergmann cukrászda Balatonfüreden

Ilyés Zsófi

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Bergmann cukrászdába ma is a régi, megszokott ízekért térnek be az emberek Balatonfüreden, hiszen például a francia krémes, és még sok más sütemény ugyanúgy a régi módszerrel készül mind a mai napig.

Mi tavaly voltunk itt, de nem csak ezért látogattunk el ide, hanem azért, hogy megismerjük jobban Tihanyt, Balatonfüredet, Csopakot és az egész környéket.

Rengeteg szállás közül lehet választani a környéken.  Ha a legjobb wellness hotel Balatonnál a cél, mi megtaláltuk.  A kikapcsolódás és feltöltődés luxus élményét kínálja a Hotel Vinifera Vine&Spa ***** Superior. Egy igazi paradicsom várja a gyerekeket, és mesés kényeztetés a felnőtteket. A Bergmann cukrászdába mindösszesen 2 perc alatt lehet elsétálni. 

Az első cukrászda 1939-ben nyílt meg, Bergmann Imre által, ami a háborút is túlélte. A cukrászat művészetét fiai is kitanulták, így a győri üzlet továbbra is működött, majd 1989-ben Balatonfüreden is megnyitotta kapuit a második Bergmann-féle cukrászda, amit a megálmodó másik fia létesített, 1999-től pedig már kettő ilyen üzlet is működik a Balatonnál, ez is szintén Füreden.


A cukrászda legismertebb süteménye kétségkívül a francia krémes, ropogós, vajas tésztalapokból, tojásos vaníliakrémmel és tejszínhabbal, teteje pedig karamell-fondant-nal van áthúzva.


Az idejárók kedvence még a mimóza torta, belsejében a piskótalapok eperöntettel vannak meglocsolva, vaníliakrémmel tele.
Ezt a tortát egyébként Olaszországban a tavaszköszöntő ünnepek kezdetén szeretik elkészíteni nagyon sokan.

Morgan Kapitány tortája elég érdekes módon született, mégpedig egy áramszünet alkalmával. A süti a rum és a félig sült piskóta találkozásából született, a cukrászok nem akarták kidobni a süteményt, így a híres jamaicai kalózkapitány legkedvesebb italába, azaz rumba mártották a piskótát, csokival öntötték le, és tejszínes vaníliakrémet tettek a piskóták közé, az eredmény egy ma híres, sokak által kedvelt isteni sütemény lett.


A Gellért rolád nevezetű sütemény receptjét pedig még a Gellért szállóban sajátította el Bergmann Ernő, mikor gyakornok volt.
Az új sütemények első körben a család tagjai között lettek szétosztva kóstolásra, és csakis azután kerülhettek a polcokra, ha már mindenki rábólíntott.

Nem csak süti, hanem fagyi is kapható a cukrászdákban, akár laktóz- és cukormentes változatban is, nagyon sokféle ízzel.
Aki Balatonfüreden jár, semmiféleképpen ne hagyja ki az itteni sütizést, mert garantáljuk, hogy nem bánja meg! :)


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Soling

Soling vitorlás hajó leírása A Soling Norvégiából indult hódító útra,ugyanúgy,...

Légszekrény

Légszekrény - kishajókba épített kamrák, amik boruláskor nem engedik a hajót elsüllyedni

Cirrus

A cirrus egy 8-12 km magasan úszó apró fehér pamacsos felhőfajta. Ha kis számban...

Cadet

Cadet vitorlás hajó leírása A Cadet egy kétszemélyes, gyerekek számára tervezett...

Baum

Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...