Meguntam az összes kávézót, cukrászdát Balatonfüreden. Úgy döntöttem, keresek valami új törzshelyet, ahol minőségi a kávé és a süti, de mégsem horror az ára. Mutatom, mit leltem!
A Balatoni cukrászdákról, és kávézókról
Egy ideje nem éreztem magamat sehol jól a balatonfüredi kávézók, cukrászdák, kávéházak világában. Egyes helyek elsznobosodtak, mások minősége romlott, vagy csak egyszerűen unalmassá váltak. Végigjártam a Tagorét, a Zákonyit, míg nem a régi városrészbe kényszerültem. A Blaha utca nekem mindig is tetszett, az elmúlt időben ismét felébredt. Egyre több hely nyílt, erre vettem az irányt. Mindenhol kérdezgettem, van-e Lattéjuk, ami nem tehéntejből készül. Van-e cukormentes sütijük. Manapság ezek a dolgok számomra a minőség alapkritériumai. Ha valaki nem figyel a 10%-ot meghaladó magyar cukorbeteg lakosságra, kiegészülve az egészségtudatosan élni kívánó másik 20%-al, akkor az a hely nem lehet jó hely 2017-ben.
Cukormentes választék a cukrászdában
Egy vidám arcú srác harsányan válaszolt a kérdésemre: Már hogy ne lenne! Gyere be, mutatom a választékot! – Na, ezt ki kell próbálnom, ha már választék is van…
Pár aprócska asztal a sétány járdáján, zöld pokrócokkal, maga a kávézó sem sokkal nagyobb. Bent a srácra nagyon hasonlító, középkorú hölgy, talán az édesanyja. Az étlapon a Kedves cukrászda név. Kedves – hm, cuki név. A srác tényleg az, lássuk én leszek-e kedves a kávé után.
Jön a srác a paleo tortámmal és a rizstejes lattéval. Miért hívják Kedvesnek ezt a helyet – kérdezem.
Miért Kedves a Kedves Cukrászda?
- Ez egy nagyon régi hely –kezdi – még 1917-ben alapították.
- Hm, én tavaly láttam először….
- Igen, tavaly vettük át. 1917-ben még Láng cukrászda volt, pontosabban Láng Cukrászda és Falatozó. 1944-57-ig Filipovics István vette át, majd 1957-ben államosították, akkor kapta a Kedves nevet. Mi ezt az 1957-80-as időszakot szeretnénk megfogni. Annak hangulatát, persze a mai kor követelményeinek megfelelő minőséggel felturbózva.
- Hát azt látom kevés az ilyen jó paleo süti.
- Köszi. A lattét is kérheted mandulatejjel, szójatejjel vagy rizstejjel. Fagyiból is mindig van 2 féle cukor és laktózmentes. Limonádénk is van cukormentes. Sőt esküvői tortát ia tudunk ilyet adni.
- És milyen kávé ez?
- Kávéban nagyon jók vagyunk. 2 féle kávét adunk, mind magyar pörkölés, ebben hiszünk. Az etiópiai sidamo markáns, elegáns kávé. Tejes alapú kávéinkat Santo Domingóból főzzük.
Új törzshelyem lesz ez a balatoni cukrászda?
Kora délelőtt van még a Blaha utcában csiripelnek a madarak. Valahogy minden nyugodtabb, mint lent a sétányon. A szomszéd asztalnál reggelit kérnek. Jó, hogy van ilyen is. Oda pofátlankodok hozzájuk egy-két fotó erejéig. A reggelihez is van teljes kiőrlésű kenyér. A srác, mint megtudtam, Bujtor Barna, aki valóban édesanyjával viszi a helyet hozza a számlánkat. Alacsonyabb az összeg, mint máshol Füreden. Új hely, lesz ez még máshogy is…
- Szóval egy éve vagytok nyitva?
- Másfél. Tavaly tavasszal nyitottunk. Az egy próbaév volt, most már kezd minden beállni. De még van min dolgoznunk.
- Előtte is gasztróztatok?
- Anya 26 éve a vendéglátásban dolgozik. 19 éves volt, amikor a Füred hotelben elkezdett dolgozni, ott mindent elért, amit elérhetett. Én végig jártam minden nevesebb füredi helyet. Dolgoztam a Sparheltben, az Anna Grandban, a Karolinában. A Kedves előtt a felső városrészben vittük Anyával a Diana kávézót (érdekes, ha jól tudom Bergmann is onnan indult). A Kedves cukrászdát egyébként Dobai András nyitotta (ő Kredenc bisztró tulajdonosa), de átadta nekünk, ő a Kredencre akart koncentrálni.
Szervízdíj nincs. Még. Fizetek és indulok. Június eleje van, hétköznap délelőtt, kevesen vannak az utcán. Szeretem a júniust, amikor még nincs tömeg, de már nyár van, sőt előttünk még az egész nyár. Ezen a nyáron többször felkeresem majd a Kedvest. Talán ez lesz az új törzshelyem Füreden?