10 jellegzetes étel és ital, amit Olaszországban kell kipróbálnod ( a pizzán és kávén túl)

VN

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egy olaszországi vakáció során a legnagyobb szívfájdalom általában az, hogy az ember nem próbálhat ki minden olasz finomságot. Legyen szó a klasszikus itáliai fogásokról vagy épp a regionális, helyi különlegességekről, az ember akkor sem lesz képes mindent végigkóstolni, ha minden egyes étkezése során valami mást vesz maga elé. Szóval, hogy hozhatod ki a legtöbbet közelgő olasz utazásodból gasztronómia terén? Ebben segít az alábbi lista!

1. Pizza

Habár a laposra nyújtott, olajokkal és fűszerekkel tálalt tésztaréteg jóval Olaszország egyesülése előtt jelen volt, nincs még egy étel, ami olyan ikonikus lenne a nemzet számára, mint a pizza. A könnyen és viszonylag olcsón elkészíthető, mégis laktató finomság különösen Nápoly városában rendelkezik hosszú történelemmel, ahol a világon először tálalták paradicsomszósszal.
Amikor Savoyai Margit olasz királyné 1889-ben birodalmát járta, kedve támadt kipróbálni ezt a fura ételt, amit alattvalói nagy étvággyal fogyasztottak. Ekkor készült el először a manapság legnépszerűbb pizzának számító paradicsomszószos-mozzarellás-bazsalikomos „Margherita” vagy „margaréta”, ami az uralkodóról kapta nevét. Nem tudni, hogy véletlen, vagy szándékos választás volt, de a margaréta pizza az olasz zászló zöld, fehér és piros színeit viseli.

Olaszországban manapság két fő pizzatípus közül lehet választani: ezek a nápolyi és római pizzák (habár sok helyen egy köztes verziót készítenek).
A nápolyi pizzák vastag héjjal készülnek, átmérőjük pedig valamivel kisebb, mert a tésztájukat nem nyújtják olyan terebélyesre. Mindemellett laktatóbbak is. A római stílusú pizzák héja papírvékony, és habár átmérőjük nagyobb, mint a nápolyi változatoké, kevésbé nehéz fogásoknak számítanak és kevesebb glutént is tartalmaznak.
Savoyai Margit királyné történetének köszönhetően Nápoly városa saját nevéhez köti a modern pizza születését, habár ezt az állítást a mai napig vitatják az országban. Akárhogy is, az olasz pizzák lényege, hogy minél kevesebb feltét kerüljön rájuk. Érdemes tehát óvatosnak lenni azokkal a pizzériákkal, ahol nagy adag feltéteket pakolnak a tésztára, ez ugyanis egy gyakori taktika, amivel a hozzávalók silány minőségét próbálják kompenzálni. Ha azonban egy pizzán kevesebb feltét van, akkor ez azt jelenti, hogy a hozzávalók kiváló minőségűek.

2. Bottarga

Érdekel, hogy milyen lehet a szicíliai kaviár? Nos, az olaszok gyakran így emlegetik a bottargát. Olaszország déli részén minden év augusztusában és szeptemberében a tengeri péreké a főszerep, amelyek besózott és összepréselt ikráit hat hónapig hagyják száradni a levegőn.

Az eredmény egy sárgás-vöröses ételkülönlegesség, amelyet szeletelve vagy reszelve szokás felhasználni, és kellemesen sós, füstölt, halas ízt kölcsönöz bármilyen tésztás fogásnak.
Habár egykor a szegények tartósították így a tenger gyümölcseit, manapság sok helyen luxus különlegességként árulják – ára akár a szarvasgombáét is elérheti.

3. Ribollita

A ribollita egy toszkánai fogás, amely szintén a szegényebbek egyik gyakori választásaként kezdte pályafutását az olasz gasztronómiában. Lényegében egy olyan zöldséglevesről van szó, amelyet hús helyett kenyérrel tesznek sűrűbbé, ami mindig is olcsóbb megoldásnak számított, főleg a parasztok számára.

A ribollitának ősszel van a szezonja, amikor a frissen szüretelt zöldségek egy rendkívül színes és izgalmas ízvilágot kölcsönöznek a fogásnak, annak ellenére, hogy nincs benne hús. Ha valami, akkor a ribollita a friss temények felhasználásának egyik legkiválóbb módja.
 

Lapozz, mert még nagyon sok olasz különleges fogást mutatunk be!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Fedélzet

A fedélzet a hajótest felső ívelt borítása. A hajóbelsőt víztől, csapadéktól védi....

Bohém Étterem Budapest

A Pest Buda Bisztró étterem az egyik legjobb étterem Budapesten Különlegességét maga a...

Romantikus étterem

A romantikus éttermek szerte a világon a párok kedvenc helyei. Mint minden országban, nálunk...

Fuxolás

A fuxolás, bandázsolás, babázás két kötél tartós összefonása, egymáshoz való tartós rögzítése.

Nautic 330 Sport

A Nautic 330-as cég legújabb és legsikeresebb típusa. Igazi performance cruiser. A...