Én mindig is úgy gondoltam, ha egy idegen országba elmegyek, akkor kötelességem magamba szívni a helyi értékeket, kultúrát, szokásokat, és ebbe beletartozik a helyi ételek kipróbálása is. És ha már kipróbálom, megszeretem, akkor miért ne hozzam magammal, amit el lehet? A görös gyros receptjét pedig igenis el lehet, mert csak néhány kérdés, és már örömmel mondják is el az elkészítés apró praktikáit. Csempéssz te is egy kis Görögországot az unalmas mindennapokba ezzel az autentikus görög gyros recepttel, hidd el, hogy ez sokkal jobb annál, mint amit kapsz a sarki gyrososnál!
Hozzávalók a görög gyroshoz
A gyros húshoz:
50 dkg csirkemell, vagy sertéshús
5 evőkanál gyros fűszerkeverék
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
A görög tzatzikihez:
2 pohár joghurt
2 db kígyóuborka
3-4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
citromlé
só, bors
A gyros pitához:
45 dkg liszt
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
1 csomag szárított élesztő
4 evőkanál olívaolaj
3 dl víz
Tálaláshoz:
zöldségek
hasábburgonya
A görög gyros elkészítése
1. Elő lépésként a hús előkészítésével kezdünk: a húst csíkokra vágjuk, és bepácoljuk pár órára a gyros fűszerkeverékkel, közben hozzákezdhetünk a tzatziki, és a pita elkészítéséhez.
2. Következő lépés a tzatziki mártás elkészítése: Az uborkát lereszeljük (nem kell megpucolni, a hagyományos recept alapján a héjával együtt kell lereszelni). Megsózzuk, majd egy kicsit állni hagyjuk, hogy levet eresszen, majd ezt kicsavarjuk, lecsöpögtetjük. Hozzáadjuk a joghurtot, valamint 3-4 gerezd áttört fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzákeverünk egy teáskanálnyi olivaolajat, valamint hasonló mennyiségű citromlevet, alaposan összekeverjük, és hűtőben minimum 1 órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
3. Jöhet a pita elkészítése! A pita elkészítéséhez minden hozzávalót egy tálba öntünk, és összegyűrjük, majd 8-10 gombócot formálunk belőle és a duplára kelesztjük őket.
4. Miközben kel a pita fogunk érdemes felszeletelni a zöldségeket, valamint a hasábburgonyához megpucolni, és összevágni a burgonyát!
5. Ha megkeltek a piták, akkor egyenként kinyújtjuk őket, majd letakarva még 15 percet kelesztjük. Ha letelt az idő egy felmelegített serpenyőben, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe a villával megszurkált pita mindkét oldalát világosra sütjük. A kész pitának még puhulnia kell, hogy könnyen lehessen vele dolgozni, ezért egészen fogyasztásig érdemes konyharuhával letakarni.
6. Kisütjük a hasábburgonyát, és az előre bapácolt gyros húst is!
7. Ha követtük a leírást, akkor mostanra minden egyes összetevőnek készen kell lennie, így hát nem maradt semmi már hátra, mint összeállítani a pitát! Ehhez pedig egyszerűen követjük a következő lépéseket: pitákat megkenjük a tzatziki mártással, elosszuk rajtuk a zöldségeket, a húst, és hasábburgonyát, majd tölcsér alakúra feltekerjük egy alufólia segítségével. A kimaradt hasábburgonyával tálaljuk!