Milyen élelmet vigyünk magunkkal a vitorlázáshoz? - praktikus ételek vitorlázáshoz

VN, NA

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A vitorlázáshoz nem olyan egyszerű kiválasztani a megfelelő ételeket, italokat és nassolnivalókat, mint sokan gondolnák. Ez elsőre egy nevetségesen bagatell problémának hangzik, pedig, ha elgondolkodsz rajta, hamar rájössz majd, hogy mi minden okozhat fejfájást.

Kezdjük ott, hogy egy vitorláson csak minimális helyből gazdálkodhatsz, és még kevesebb hely jut a hűtött élelmiszereknek. Ugyan ez vonatkozik a konyhai területre és a rendelkezésre álló elkészítési módokra is.

Szóval akkor mit érdemes magaddal vinned vitorlásodra, ha enni és inni szeretnél, illetve néha egy kis finomság is jól esne? Mai cikkünkben erről lesz szó.

Mi alapján válasszunk élelmiszert a vitorlázáshoz?

Ha vitorlázni készülsz, olyan élelmiszereket érdemes magaddal vinned, amik sokáig elállnak. Régebben zöldségeket és gabonaféléket vittek magukkal a hajókra, húst pedig csak akkor, ha előtte sóval tartósították. Ez az étrend azonban skorbutot okozott – a matrózok fogai kipotyogtak, rosszul lettek, görcsök gyötörték őket, és még a halálesetek sem voltak ritkák. Idővel rájöttek, hogy a skorbutot a C-vitamin hiánya okozta, mert a tengerészek nem fogyasztottak elegendő (vagyis gyakran semennyi) gyümölcsöt.

A sózott, konzervált, befőzött és hűtött élelmiszerek sokkal tovább tartanak, mint a nyers alternatívák, de ettől még minden vitorlázónak óvatosnak kell lennie.

Ha két hétre szeretnél kihajózni, és ez idő alatt nem fogsz szárazföldre lépni (ahol felt is öltheted készleteidet), akkor úgy kell számolnod, hogy legalább egy hétig konzerv és egyéb tartósított élelmiszereken élsz majd. Ha csak két napra tervezel kihajózni, akkor a frissen vásárolt élelmiszerek többsége kitart majd addig.

Azonban még ha rövid időre is tervezel vitorlázni, tudnod kell, hogy hogyan dolgozod majd fel a megvásárolt nyers élelmiszereket hajódon. Ha például húst vásárolsz, jó eséllyel nem fogod tudni megsütni, és ha lenne is elég helyed hozzá, minden bizonnyal nem szeretnél megkockáztatni egy tűzesetet. Éppen úgy a kenyérsütés is problémás és körülményes vállalkozás egy vitorláson. Ha azonban fagyasztott kenyeret viszel magaddal, amit aztán felmelegíthetsz egy kenyérpirítóban, akkor sokkal hatékonyabban megoldhatod az élelmezés kérdését.
 

A következő oldalkon konkrét ételeket mutatunk be, és ezek praktikus felhasználását a vitorlás fedélzetén, lapozz!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Algagátló festék

Különleges, a hajó vízvonal alatti részeire való festék, mely megakadályozza a vízi...

Exkluzív rendezvényhelyszín

Exkluzív rendezvényhelyszín olyan hely a különféle rendezvények megtartásakor, ahol...

Révfülöp Üdülőszálló Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található az Üdülőszálló...

Nautic 370 Run vitorlás hajó

A hajó extravagáns megjelenése a legújabb trendeket követi, maximálisan szem előtt tartva...

Csomó, Knots

A csomó, vagy knots a sebesség mértékegysége, 1 tengeri mérföld/óra, azaz 1,85 km/óra.