Manapság egyre többször olvashatjuk, hogy a kereskedelemben megvásárolható joghurtok nagy többsége nem olyan egészséges, mint ahogy azt hirdetik róluk. Szerencsére nagyon egyszerűen készíthető házilag egészséges, tápláló joghurt az alábbi természetes alapanyagokból. Ha pedig nem vagy egy joghurt imádó, próbálj ki napindítónak egy szuper turmixot!
Házi készítésű joghurt kókuszkrémből élőflórával
• Adalék és töltőanyagoktól mentes 100% kókuszkivonatot tartalmazó kókuszkrém
• Prebiotikus jellegű, magas inulin tartalmú, vegyi és adalékanyag mentes, 100 % tisztaságú kókuszpálma cukor
• Probiotikum, azaz élő baktériumflóra (Lactobacillus, Bifidobacterium legalább ez a kettő legyen benne) (gyógyszertárból beszerezhető)
• Amennyiben sűrűbb állagú joghurtot szeretnénk akkor szükség lesz természetes növényi pektinre is (100% citrus vagy almapektin).
A kókuszcukor azért fontos, mert prebiotikus jellegének és magas inulin tartalmának köszönhetően a szervezetünkre jótékony hatással lévő baktériumflórák szaporodásához megfelelő közeget biztosít.
Hozzávalók:
• 1 doboz BANABAN bio kókuszkrém
• 1 evőkanál BANABAN bio kókuszcukor
• 2 kapszula probiotikum
• 1 evőkanál növényi pektin
• 1 dl ásványvíz
A joghurt készítés módja nagyon egyszerű:
1 evőkanál kókuszcukrot összekeverünk 2 kapszula probiotikummal. A kapszulákból a port valahogy ki kell varázsolni. Legegyszerűbb, ha a kapszula tetejét ollóval megvágjuk, utána már könnyen kiszórható a por belőle.
A kókuszkrémet felrázzuk mielőtt kibontjuk, majd áttöltjük egy steril befőttesüvegbe és szintén steril kanállal belekeverjük a kókuszcukorral vegyített probiotikumot.
A befőttesüveget és a kanalat alapos elmosogatás után forrásban lévő vízbe tesszük 1-2 percre, így már steril lesz, a steril környezet fontos a baktériumflórák számára.
A joghurt készítés szempontjából fontos a viszonylag magas hőmérséklet is, a legtermészetesebb, ha a zárt üvegünket a kókuszkrémmel kitesszük napozni legalább 8 óra hosszára, tehát reggeltől estig legyen a tűző napon.
Néhány óra múlva jól látszik majd, hogy a kókuszkrém három részre válik, ez annak a jele, hogy a baktériumflórák jól érzik magukat.
A napozás után a sűrűbb állag elérése érdekében hozzákeverhetjük a növényi pektint. 1 evőkanál pektint csomómentesen keverjünk el 1 dl majdnem forró vízben, majd keverjük össze a joghurttal.
Ha nem sikerül csomómentesre összekeverni, akkor botmixerrel javíthatunk az állagon. Éjszakára tegyük hűtőbe, másnap reggel már fogyasztható a finom, egészséges, természetes házi készítésű joghurtunk.