Szereted a gasztronómiát? Szeretsz főzni, sütni? Szeretnél csökkenteni a fogyasztott energián, vagy a főzésre szánt idődön? Érdekel, hogyan lehet puha a hús, vagy, hogy a petrezselyem hogy marad ropogós? Összeszedtünk néhány tippet, a hatékonyabb eredményhez!
- Vízforralás esetén használjuk poharat vagy kancsót a víz bemérése érdekében, ne forraljunk többet, mint amennyit fogyasztunk.
- Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez hő veszteséget okoz.
- Használjuk ki a sütő által adott hő minden egyes percét. A sütés végén, a meleg sütőt használhatjuk gyümölcsaszalásra is.
- Ha már felforrt az étel, vegyük takaréklángra. Főzési ideje ezzel nem növekszik, csupán energiát takarítunk meg vele.
- Ne érjen túl a láng az edény peremén.
- Ha elsóztuk a levest vagy a főzeléket, néhány kanál tejjel vagy tejföllel enyhíthetjük a sós ízt.
- Másik trükkös megoldás szerint tegyünk bele egy egész burgonyát, forraljuk néhány percig, majd vegyük ki belőle. A burgonya magába szívja a só egy részét.
Tejtermékes trükkök
- Ha a tejeslábas alját nagyon vékonyan megvajazzuk, nem fog odaégni a tej.
- Ha a tej forraláskor összement, ne dobjuk ki, mert még készíthetünk belőle habarást leveshez, főzelékhez.
- A cukor nélkül habbá vert tejszín jóval tovább marad kemény, mint a cukrozott.
- Ha a sajt nagyon kiszáradt, egy éjszakára áztassuk be tejbe, ezután újból könnyen szelhető.
- Ha a hús nem akar megpuhulni, egy két evőkanál ételecettel locsoljuk meg.
- Ha a húsvágó deszka alá elhelyezünk egy konyharuhát, akkor a hús klopfolásakor keletkező zaj jelentősen csökken.
- A szárazkolbász héja könnyen lehúzható, ha a kolbászt vízbe mártjuk, és néhány perc után kezdjük csak a héj lehúzását.
- Ha a sült hús odaégett, tegyünk a levébe néhány karika
- Ha a karaj vagy a combszelet széleit éles késsel több helyen is bevagdosunk, nem fog összeugrani sütés közben
- Bundázás (panírozás) előtt a húsokról jól itassuk le a nedvességet, hogy jobban tapadhasson rá a bunda. Ha túl nedves a hús, forró olajban azonnal leválik róla a bunda.
- A rántott csirkéhez való, díszítésre szánt petrezselyemcsokor csak akkor lesz ropogós, ha kevés lisztben megmártva dobjuk bele a forró olajba és erős lángon megsütjük. Nem szabad lefedve tárolni, mert megereszkedik.
- Burgonya vagy zöldségtisztításkor tegyünk az asztalra egy nagy újságpapírt és azon tisztítsunk. A művelet végén, csak megfogjuk a papír négy sarkát, összehajtjuk és kidobjuk, így nem lesz szemetes az asztal.
- A héjában főtt burgonya könnyen meghámozható, ha hideg vízzel leöblítve azonnal megkezdjük tisztítását.
- Ha a paradicsomot egy pillanatra forrásban lévő vízbe tesszük, könnyen lehúzhatjuk a héját utána.
- Ha a karfiol már nem friss és foltos, kevés tejet öntsünk a vizébe, attól kifehéredik.
- Ha fedő nélkül főzzük a karfiolt, puffasztó gázai elillannak a levegőbe.
- Nem reped meg a tojás héja vagy a burgonya, ha főzővízbe kevés sót szórunk.
- A tojásfehérje könnyebben felverhető, ha előzőleg alaposan lehűtjük, és tojásfehérjénként egy teáskanál hideg vizet vagy egy csepp citromlevet teszünk hozzá.
- A tojásokat egyenként, külön-külön üssük fel egy kis pohárba, csak ezután tegyük a többihez, így ha egy tojás rossz nem teszi tönkre az egészet.
De ha nem szeretnél a főzéssel bajlódni, és a különböző praktikákat tesztelgetni, akkor egyszerűen csak ülj be egy finom fogásra a Spíler Original-ba, az étterem a Gozsdu udvarban található egy hangulato, könnyen megközelíthető helyen. Különleges hangulat, finom, egyedi ételek, és italok, kedves kiszolgálás, ez minden, ami itt vár! Ráadásul nemcsak étteremként szolgál, akkor is felkeresheted ha kell egy jó rendezvényhelyszín a Gozsdu udvarban!