9 bűntudat nélkül élvezhető luxus eledel

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az egészen egyszerű ok, hogy miért olyan népszerű az a szófordulat, miszerint a jóból is megárt a sok: az az, hogy ez a mondás bizony igaz. Ha lehet mellőzzük tehát a nehéz, laktató luxus étkeket, amelyek bár ízletesek, de etikusnak és egészségesnek éppen nem mondhatóak.

Íme néhány olyan élvezetes és mégis egészségesnek mondott luxus eledel, amelyeket mértékletes fogyasztás esetén még a legetikusabb és legegészségtudatosabb gourmet-k is ígéretesnek találhatnak. Elő a legjobb porcelán étkészletekkel, itt az alkalom egy kis ízutazásra. De vigyázat: ezen étkek esetében is igaz a fenti mondás.


Sáfrány


A sáfrány finom rostjai a paella-nak gazdag, aranyló fényt kölcsönöznek. A sáfrány grammjának ára alapján régóta a legdrágább fűszer a világon, és ez nem is csoda: a szárított sáfrány egy kilójához úgy 110.000-160,000 virág termése szükségeltetik. Ezt egy gyakorlott termelő min. 12 nap alatt szedi le. Romantikus, és mitikus hírneve pedig egyenes arányban áll kedvező egészségügyi hatásaival – a termelők éppen ezért már több mint 3,000 éve kínos gondossággal gyűjtögetik a vörös sáfrányvirág piros bibéit.
A tudósok a drága fűszert bajok egész sorára hatásosnak találták. Legutóbb például azt mutatták ki egy kutatásban, hogy a luxus fűszer fogyasztása lassítja az Alzheimer kór kialakulását. A szemüveges olvasók minden bizonnyal meglepődnek azon, hogy a sáfrány erős antioxidáns tulajdonságai megállíthatják, és akár visszafordítani is képesek a korral összefüggő látási problémákat. Kicsit szomorkás vagy? A sáfrány a Prozac-hoz hasonlatos szintű hatással bír – képes az enyhe depresszió enyhítésére. Ha meggyőztek az előbb felsoroltak, próbáld ki a sáfrányteát, amely nemcsak ízletes, de relaxáló hatással is bír.


Matsutake


A Japánban honos csokoládébarna Matsutake gomba a maga füstös, fűszeres utóízével a legelhagyatottabb erdők levéltakarója alatt bújik meg. A gomba szedése igencsak hosszadalmas folyamat, az éves termés belőle Japánban kevesebb, mint 1000 tonnányi. Csakúgy, mint nyugati társa a szarvasgomba, a Matsutake gomba történetét is több mint tíz évszázados mítosz lengi körül - Japánban a legnagyobb presztízzsel bíró ajándékok között tartják számon. A vadon termő japán Matsutake gomba kilóját átlagosan 2,000 dollárért árulják.
A luxus Matsutake gomba különösen azért jó az egészségnek, mert telve van fehérjével, és ráadásul szinte zsírmentes. Uraim: a gomba ráadásul szívrendszert védő funkcióval is bír, riboflavinnal, niacinnal és szelénnel van tele, ez utóbbi antioxidáns pedig a prosztatarák kockázatát csökkenti. Érdekes tény, hogy a gomba egy fajtája, az úgynevezett Matsutake Hercegnő, ami egy rózsaszínes változat és mandulaízű, erős rákellenes és vírusölő hatással is bír. A Matsutake gombát általában grillezve készítik, hogy füstös aromája még inkább élvezhető legyen.


Foie gras (libamáj)


Az, hogy a libamájat bűntudat nélkül fogyaszthatjuk, kicsit túlzónak hangozhat. Hogy is lehet az, hogy ez a krémes finomság – amelyet egy szenvedő állat kényszertömésével állítanak elő – etikusnak számíthat? A foie gras kifejezés csak abban az esetben használható, ha a libamáj pontosan 60 dekagrammot nyom. Ezt a méretet csak úgy lehet elérni, hogy a libát legalább napi 2,72 kg gabonával tömik meg, amit általában úgy oldanak meg, hogy az állat torkán egy fémcsövet dugnak le. Az állatvédők szerint ez annak felelne meg, mint amikor egy embert 12,7 kg főtt spaghettivel próbálnának megetetni egy nap – amit nehezen nevezhetünk éppen barátinak.
De Spanyolországban, Sevilla-tól északra, egy forradalminak számító változás van folyamatban. Az Eduardo Sousa termelő által kezdett természetes nevelési mód egészen másképpen néz ki: szabadtartással neveli a szárnyasokat 30 hektáros birtokán és füge, makk, csillagfürt és olíva színesíti a takarmányt. A libákat elaltatják majd könyörületesen és gyorsan, álmukban vágják le. A Sousa libamáj elég kiválónak bizonyult, hogy átmenjen a vizsgán, és az igen előkelő 2006 Coup de Coeur díjat is megkapta, amelyet a párizsi nemzetközi élelmiszer kiállításon az etikusságáért kapott. De nem ez az egyetlen állatbarát tartási móddal előállított libamáj termék, csak utána kell járni, hogy bűntudat nélkül élvezhesd ezt a csemegét.


Kaviár


Ki gondolta volna, hogy a kaviár is a listára kerül? A drágaságához nem férhet kétség, csak egy uncia (28 grammnyi) a top kategóriás Tsar Imperial Beluga kaviárból 100 dollárba kerül a híres Petrossian kaviár kereskedésben. A halikra kinyerése bizony a húszéves tokhalak hasának a felvágásával történik, ami az etikusan gondolkodó gourmet –k körében nem hangzik éppen jól. Azonban csakúgy, mint a foie gras esetében, már vannak újabb, mindenképpen fenntarthatóbb és humánusabb előállítási módok is, ahol nem ölik meg a halakat, hanem kézzel masszírozzák ki az ikrákat a veszélyeztetett halfajtából. Egy másik érv a fekete kaviár mellett: tökéletes eledelnek számít az Atkinson diétában, mivel 30% fehérjét tartalmaz. Azonban a szokásos kísérőjéről, a vodkás pohárköszöntőről sajnos le kell mondani az egészség nevében.


Gourmet olajok


Nem minden zsír ugyanolyan. Az olívaolaj és a repceolaj jótékony hatásai már régóta ismertek. Azonban az olyan új olajak, mint pl. a makadámdió olaj, szőlőmagolaj, amelyek sokkal több egészséges zsírt tartalmaznak, a makadámdió olaj pl. 85%-a egyszeresen telítetlen zsírsav.


Egzotikus sajtkülönlegességek


A magas zsírtartalmú sajttálak régóta a diétázók ellenségei. De persze vannak kivételek is. Válassz egy egzotikus sajtot a kalciumigényed pótlására – mint például a ritka Caciocavallo Podolico, amelyet egy különleges és ritka marhafajta tejéből készítenek, és ezüstáron mérik. Ellentétben a friss sajtokkal, mint amilyen például a ricotta, a teljesértékű tejből koaguláló enzimmel készült sajtok, az alkalmazott technológia révén a lehető legmagasabb kalciumtartalmat őrzik meg.


Kopi Luwak


A Kopi Luwak nem maradhatott ki a dekadens, egzotikus luxus ételek sorából. Éves kb. 227 kg-nyi termelt mennyiségével, a legdrágább koffeinforrás a világon. A kávébolondok arról is beszámolhatnak, hogy a szumátriai különlegességet hogyan állítják elő: a pálmasodró nevű állat nyersen fogyasztja el a kávébabot, amikor az még vörös színű. Csak a puha héját emészti meg; a többi áthalad bélrendszerén, majd az állat kiüríti. A különleges kávészemeket kereső dolgozók kézzel válogatják ki az aranyat érő végterméket az ürülékből (amit előbb persze meg is kell találni).
A Kopi Luwak rajongói szerint ez a nem túl szalonképes, ám annál természetesebb gyártási folyamat adja a kávé különleges zamatát. Egy kiló ebből az indonéz csodából 1320 dollárba kerül, és ahol lefőzve kaphatunk ilyen különlegességet, ott egy csésze Kopi Luwak ára minimum 50 dollár.
A kávé csillagászati árát alátámasztandó kutatásokat folytattak le, amelyek azt bizonyították, hogy valóban magasabb szabadgyök, illetve antioxidáns tartalma és rövidebb peptidláncainak köszönhetően mind a Parkinson kórt, mind pedig a rákot megelőző hatásokkal is rendelkezik.


Prémium jégkrém

 

A jégkrém egy igazi hangulateledel, amely majdhogynem mocskos szónak számít a bűntudattal vacsorázók körében, akik a vacsora utáni desszert minden fajtáját kizárják életükből. Emellett az is igaz, hogy minél krémesebb a jégkrém íze a szádban, annál több vajat kell, hogy tartalmazzon. Ez talán rosszul hangzik, de az íztelen, növényi olajalapú helyettesítői, ha lehet még rosszabbak lehetnek, magas hidrogénezett, szívellenes zsírtartalmukkal. Még mindig jobban jársz egy gombóc prémium Frusen Gladje, Alpen Zauber vagy Godiva jégkrémmel, amelyek mind legalább 15-16 százalék vajzsírt tartalmaznak, már csak azért is, mert a jó minőségű vajzsír A vitaminnal is ellátja szervezetedet, és sokkal hamarabb csillapítja jégkrém utáni vágyadat.


Wagyu


A Wagyu steak jót tehet az egészségnek? A vörös húsok hírét már sokan és sokszor megtépázták, mivel tele vannak telített zsírsavakkal és nem tesznek jót a koleszterinszintnek. A génállománynak és a gondos nevelésnek köszönhetően azonban a Japánban legelésző, Hyogo tartománybeli Wagyu marhákból származó hús alacsonyabb telített zsírtartalommal, és 2-6-szoros Omega-3 zsírsavtartalommal bír. Márpedig ezek a jellemzők csökkentik a szívroham, a depresszió, a skizofrénia és az Alzheimer kór kockázatát. A Wagyu marhából készült csoda egy libamáj puhaságú steak, ami a legenda szerint olyan marha húsából készült, amit előzőleg sörrel itattak, illetve kézzel masszíroztak. A hús nyers állapotában majdnem fehér, elképesztő mennyiségű zsírt tartalmaz. Ez a pompás csemege tehát a Japán Wagyu marhából származik, melyet kiváló minősége és nagy kelendősége miatt már más országokban is tartanak.

A steakek általában is az étlapok legdrágább fogásai közé tartoznak, de azért valószínűleg meghökkennénk, ha a számla kiegyenlítésekor kiderülne, hogy több mint fél millió forintot kell fizetnünk a vacsoránkért. Persze ez egy rekordösszeg, már potom 50.000 Ft körüli összegért is kaphatunk egy szelet Wagyu steaket.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Scholtz 32

A Scholtz 32 vitorláshajó leírása (gyári adatok és leírás) A SCHOLTZ 32...

Dakron

A Dakron egy műanyag vitorla anyag.

Temetkezési biztosítás

Temetkezési biztosítás - nincs annál nagyobb fájdalom, mint mikor elveszítjük szerettünket....

Bugsprit

A bugsprit meghatározását lásd az orrsudár szótárszónál.

Tőkesúly

A tőkesúly a nagyobb hajókon a víz alatti ellensúly. Nevezik még kielnek vagy ballasztnak.