Swan 45 Világbajnokság 2009

eszes detta

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Augusztus 28 - szeptember 4. között került megrendezésre a Rolex Swan 45 Világbajnokság Olaszországban, Cala Galera-n a Yacht Club Italiano és a Circolo Nautico e della Vela dell’Argentario rendezésében. Az ötödik alkalommal megrendezett Világbajnokságon 8 nemzet 17 Swan 45 típusú vitorlása állt rajhoz, hogy elhódítsa a világbajnoki címet.

 

Rolex Swan 45 VB 2009 - Első nap

Az első napon csodás napsütés és enyhe, 5-6 csomós déli szél fogadta a versenyzőket, melyben három futamot is sikerült lebonyolítani, miközben a szél késő délutánra kissé megélénkült, s nyugatra fordult. Az első futamot Nico Poons csapata nyerte a Charisma-val (NED), az új-zélandi Ray Davies taktikáját követve, míg a második helyet az előző évi Világbajnok Earlybird ( Christian Nagel & Hendrik Brandis ) szerezte meg a Fever előtt. A következő futamon végig Grant Gordon és Klaus Diederich csapata a Fever dominált, - akik korábban az IRC kategória győztesei lettek a Giraglia Kupán - míg a második helyen a japán Yasha futott be az Earlybird előtt. A szél tovább erősödött, egészen tíz csomóig, így a rendezőség úgy döntött, hogy megrendezi a harmadik futamot is, melyben az Earlybird bizonyult a legeredményesebbnek.

Rolex Swan 45 VB 2009 - Második nap

A második napon azonban már végig Nico Poons csaptata a Charisma jeleskedett, bezsebelve két győzelmet is a megrendezett három futamból, mellyel át is vették az összesített vezetést.
A harmadik napon, halasztást követően gyenge 5 csomós szélben a mezőnynek egy 9.8 tengeri mérföldes túrafutamot kellett teljesíteni. A Charisma ismét remek rajtot tudhatott magának, ám vezető pozícióját ezúttal csupán rövid ideig sikerült megtartania, s az élre RW Bol csapata a No Limits tört, akik a futam végéig meg is tartották előkelő helyezésüket a Blue Nights és a Wisc előtt, míg a Charisma-nak be kellett érnie az ötödik helyezéssel.

Rolex Swan 45 VB 2009 - Harmadik nap

Az utolsó előtti napon a szél is megélénkült, s a 13-16 csomós pöffös szél a címvédő Earlybird fölényét hozta, akik mindhárom futamon elsőként haladtak át a célvonalon, előrébb jutva ezzel az összesített lista harmadik helyezéséig, amit stabil dobogó körüli futameredményeivel továbbra is a Charisma vezetett.

Rolex Swan 45 VB 2009 - Finálé

Poons csapatának az utolsó napon is sikerült megőriznie vezető helyezését, megszerezve ezzel a világbajnoki címet a szintén holland No Limits és a címvédő Earlybird előtt.

Rolex Swan 45 VB 2009 - Végeredmény

1. Charisma – Nico Poons (NED) 30 pont
2. No Limits – RW Bol (NED) 33,5 pont
3. Earlybird – Christian Nagel & Hendrik Brandis (GER)
4. Yasha – Yukihiro Ishida (JAP)
5. FEVER – Grant Gordon & Klaus Diederichs (GBR)

 

A Világbajnokság egyben a hajóosztály versenysorozatának egyik állomásaként is szerepelt, melyben a verseny után az állás a következő képpen alakul:

Swan 45 Versenysorozat állása

No Limits 56 pont
Earlybird 57 pont
TalJ 61 pont
Charisma 77 pont
Iskareen 95 pont

Európai versenysorozat állása

No Limits 127 1=
TalJ 127 1=
Charisma 134
Earlybird 137
Jeroboam Ca'Nova 191

2009. év Világbajnoka

Charisma / Poons Holland

2009. év Olasz Bajnoka

Atlantica Racing / C Perrone

Fotók: Rolex / Carlo Borlenghi és Stefano Gattini

 

Forrás: www.yachtexpress.hu

 

Forrás: www.yachtexpress.hu


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

karácsonyi céges vacsora

Karácsonyi céges vacsora a nosztalgikus hangulatú Dunyha Étteremben! Tartsa meg karácsonyi...

Russel Coutts

 Russel Coutts Russel Coutts Új Zélandon, Wellingtonban született 1962. március...

Fock

A fock jelentése orrvitorla.

Kreuz

Ejtsd: krajc. Az a hajó, amelyik kreuzol, széllel szemben halad. Teljesen széllel szemben nem...

Rolex Miami OCR

Rolex Miami OCR vitorlás verseny Ezt a vitorlás versenyt az egyik legnagyobb és...