Hiányoznak a nyár ízei? Bár a nyarat nem tudjuk iderepíteni hozzátok, a hangulatot mégis kicsit közelebb varázsolhatjuk, mondjuk ezzel a tradicionális olasz fogással, ami a nyári emlékeket idézi fel bennünk. Ezt a finom tengerparti fogást ti is egyszerűen elkészíthetitek otthon, majd egy finom bor társaságában elfogyaszthatjátok, és egy kicsit a nyári olasz tengerparton érezhetitek magatokat!
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók (4 személyre)
• 300 g tengeri rák
• 300 g kalmár, apró polip
• 500 g fekete kagyló (azaz cozze)
• 500 g szőnyegkagyló (azaz vongole verace)
• spagetti
• koktélparadicsom
• 1 dl száraz fehérbor
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 csokor apróra vágott petrezselyem
• olívaolaj
• só
• bors
• peperoncino paprika (ízlés szerint)
Elkészítés
1. A kagylók előkészítése
Az étel elkészítése máshogy zajlik, ha sikerült friss tengergyümölcseit beszerezned, és máshogy, ha fagyasztott, mirelit formában áll rendelkezésedre. Ha mirelit alapanyagokból készíted az ételt, akkor nincs más dolgod, mint kiolvasztani őket, és a kagylókból leeresztett vizet félretenni.
Friss alapanyagokból dolgozva, kicsit bonyolultabb a történet, de megéri. Először is a szőnyegkagylókat, még a főzés előtt 2-3 órával enyhé sós vízbe áztatjuk, és néha megkeverjük, annak érdekében, hogy eltávolítsuk a homoszemeket. A következő lépés a kagylók megtisztítása (a feketekagylóé, és szőnyegkagylóé egyaránt), azaz a héjukat kefével, vagy súrolószivaccsal alaposan átdörzsöljük a héjukat. Majd fedett fazékban addig főzzük őket, még ki nem nyílnak, ez körülbelül 5-10 perc. A kagylóhúst kivesszük a héjból, a főző levet pedig leszűrjük, és félretesszük.
2. Rákok, és a kalmárok előkészítése
A kagylók után a többi tenger gyümölcsein a sor. A kalmárokat meg kell tisztítani, majd karikára vágni. A rákokat a következő módon dolgozzuk fel: megmossuk, a hátukba bemetszést vágunk egy éles kés segítségével, a fehér húsban található, fekete csíkot, azaz az emésztőrendszert pedig egy fogpiszkálóval eltávolítjuk.
3. Kezdődhet a főzés
Egy serpenyőbe olívaolajat öntünk, és beletesszük az apróra vágott fokhagymát, valamint a peperoncino paprikát, és alacsony lángon 2-3 percig pirítjuk, hogy az ízek összeérjenek.
4. Kalmárok
Majd beletesszük a serpenyőbe a kalmárkarikákat is. Közepes hőfokon kifehéredésig pirítjuk (körülbelül 3-5 perc), ezután meglocsoljuk a fehérborral. Ha a bor párologni kezd lefedjük, és körülbelül 15-20 percig, puhulásig pároljuk. Ha ez idő alatt szükséges folyadék, akkor a kagylóalapléből pótolhatjuk.
5. Rákok, és paradicsom
Ha a kalmár megpuhult, hozzátesszük a rákot 2 percig pirítjuk, majd hozzákeverjük a már félbevágott koktélparadicsomokat is, és további 2 percig pároljuk.
6. Spagetti
Időközben érdemes elkezdeni elkészíteni a spagetti tésztát, a csomagoláson található útmutató szerint. Viszont 3-4 perc perccel korábban szűrjük le, ugyanis még a tenger gyümölcseivel is össze kell főzni!
7. Az utolsó lépés
Utolsó lépésként pedig összefőzzük a tengergyümölcseit a tésztával. Vegyünk 1 merőkanálnyit a kagylók főzőlevéből, vagy a kiolvadt léből, valamint 3-4 merőkanálnyit a tészta főzővizéből és 4-5 perc alatt főzzük össze az ételt, az utolsó percben a petrezselymet is keverjük hozzá.
Kész is az olasz tengerparti hangulatot idéző ebéd fő fogása, jó étvágyat hozzá!