A tengerjáró hajók varázslatosak, teli izgalmas lehetőségekkel, remek ételekkel, szórakoztató programokkal, ráadásul a világ festői úti céljaira szállítják utasaikat. Azonban ezeknek a monumentális építményeknek is van árnyoldaluk.
Az ételek minősége
Ha valaki járt már tengerjárók fedélzetén, vagy csak gyönyörködött a róluk készült képekben, akkor bizonyára nem kerülte el a figyelmét az a tömérdek gasztronómiai remekmű, amit a személyzet tagjai felszolgálnak. Nem árt azonban tudni, hogy ezek legnagyobb része nem kimondottan friss. Amikor egy hajó elindul a kikötőből, elegendő mennyiségű élelmiszernek kell lennie a fedélzeten a legénység és az utasok számára az út teljes hosszára. 2017 decemberében történt az eset, egy tengerjáró fedélzetén 200 utas szenvedett komoly betegségben az ételeknek köszönhetően, ráadásul egy felmérés szerint a hosszabb körutak során 10 emberből 1 biztosan elszenved valamilyen élelmiszer-eredetű betegséget.
A vírusok terjednek, mint a tűzvész
A hajótestben általában nem a legjobb a levegő minősége, így könnyedén megtelepednek a különböző vírusok és baktériumok. Arról nem is beszélve, hogy a huzamosabb ideig egy légtérben tartózkodók – ami valljuk be maximálisan igaz egy tengerjáró utasaira – könnyedén elkapják egymástól a megbetegedéseket. 2013-ban a Carnival Triumph utasainak kellett hasonlót elszenvedniük, 3143 utas panaszkodott a szennyvízproblémákból következő megbetegedésekre.
Problémák a vezetékkel
A legtöbb tengerjáró hajót vákuumos öblítő rendszerrel látták el, amiről jó tudni, hogy ha egyetlen utas egyetlen WC-t is eldugít, a többi sem fog megfelelően működni. Éppen úgy, ahogy a szárazföldön, hotelkben, éttermekben, iskolákban, vagy akár otthon, a hajó fedélzetén is kerülhet olyan dolog a WC csészébe, amikről egy átlagos ember nem gondolná, hogy dugulást okoz.
A tengervíz minősége
Egy felmérés szerint egy átlagos tengerjáróban 140 000 – 210 000 gallon szennyvíz keletkezik hetente. Ha az egész iparágat figyelembe vesszük, ez a szám gyorsan 1 milliárd gallonnyi szennyvíz fölé rúghat, ami közvetlenül – vagy valamilyen minimális szűrés után – az óceánba kerül. Nem kell részleteznünk, hogy ez milyen károkat okoz a tengervíz minőségében…
Az alkohol valódi probléma
Lássuk be, ez számtalan vendéglátóhelyre igaz, ahol korlátlanul fogyaszthatunk. Az óceánjárók esetében a zárt tér tovább fokozza a problémát, még akkor is, ha egy valódi óriáson utazunk, 2016-ban összesen 92 bűncselekményt jelentettek be óceánjárókról, amelyek közül 62 szexuális zaklatás volt. Az apró vitákat is nehezíti a tény, hogy a felek egyszerűen nem tudnak elmenekülni a másik elől, az alkohol pedig tovább ront a helyzeten.
Ember a vízben
Sokkal gyakrabban előfordul, mint gondolnánk. Bár nem minden eset végződik halálesettel, ennek ellenére is félelmetes tudni, hogy a legnagyobb biztonsági előírások mellett is hatalmas számban fordul elő, hogy egy – vagy több utas – vízbe esik az út során.
Élősködők
Igen, az óceánjárókon is problémát jelentenek. Képzeljük el, hány különböző ember érkezik különböző helyekről egy-egy körutazásra, és közülük mennyi vihet fel a fedélzetre tudta nélkül különböző bogarakat, élősködőket. Ebben az esetben is a zárt tér jelent problémát, illetve nyilván az, hogy az utasoknak meg kell várniuk az út végét még akkor is, ha hasonló problémával találkoznak, hiszen egy-egy ilyen helyzetben a kapitánynak nem áll módjában visszafordulni, egy part elérése pedig akár több napba is telhet.