Híresek, különlegesek, legtöbbjük igazi ínyencség. Hihetetlen összegeket kérnek el azonban a világ legdrágább ételeiért, amiket csak kevesen engedhetnek meg maguknak.
A Matsutake gomba
Mattake gombának, vagy foltostönkű gyűrűspereszkének is nevezik, a világ legdrágább gombája címet viseli. Ázsiában, Észak-Amerikában, Európában is előforduló gombafajta. Általában nehezen található meg, hiszen a lehullott levelek alatt bújik meg. Japánban például évente alig 1000 tonnát tudnak begyűjteni. Tíz deka Matsutake gomba 10 000 jenbe, több mint 100 dollárba kerül.
Édes íze a fahéjhoz hasonlít, fehérjében, B1, B2 és D-vitaminban is gazdag, a japánok afrodiziákumnak is tartják. Párolva, grillezve, sütve is fogyasztható, már ha képesek vagyunk megfizetni az árát.
Rántotta 300 000 Ft-ért
Bizony, amit mi 2 perc alatt összedobunk reggelente, azért a New York-ban található Le Parker Meridien Hotel étterme 1000 dollárt kér. Persze nem akármilyen rántottáról van szó, megspékelik egy kevés homárral és Sevruga kaviárral. Természetesen a kevésbé tehetősekre is gondoltak, a finomság kevesebb kaviárral is rendelhető, így az csupán 100 dollárba fáj a fogyasztójának.
Portré a pizzában
Domenico Crolla skót séf híres pizzáiról, amikbe valódi portrékat képes sütni. Az általa készített, 30 cm-es pizza akár 1.200.000 Ft-ba is kerülhet, egyébként pezsgőben áztatott kaviár, paradicsomszósz, skót füstölt lazac, szarvasérme és sonka található rajta, de nem ettől igazán különleges. A tetejére 24 karátos aranypelyheket szórnak, amik természetesen elfogyaszthatóak.
Dinnye egymillióért
A japán fekete dinnye rekordott döntött a görögdinnyék kategóriájában, hiszen azt 650 ezer jenért, majdhogynem 1 millió forintért árulják. A Densuke dinnye kizárólag Hokkaido-ban terem, Japán északi részén. Csak a héja fekete, belülről pont űgy néz ki, mint egy átlagos görögdinnye, csupán valamivel édesebb annál. Érdemes tudni, hogy a görögdinnye Japánban a legkedveltebb desszert, így fogyasztásának igen nagy hagyománya van. Azért valljuk be, ettől függetlenül is irreális, hogy valakinek közel 1 millió forintot ért.
Modenai balzsamecet
A modenai balzsamecetet 12 évig érlelik tölgyfa hordókban, a trebbiani dombokon termő szőlőből készül. Az érlelési időt figyelembe véve talán még nem is olyan megdöbbentően magas az ára, egy 100 ml-es üveg körülbelül 52 ezer forintért szerezhető meg.
A világ legdrágább sajtja
A svéd jávorszarvas sajt egyike a világ legdrágább sajtjainak, kilója több mint 1000 dollárba kerül. Külsőre hasonlít a feta sajthoz, annál azonban nyilván sokkal értékesebb. Az egész világon csupán egyetlen helyen készítik, egy bizonyos farmon, három jávorszarvas tejéből, így érthető, ha nem adják olcsón.