Amikor beüt a nyári forróság, a meleg kávé sem esik már olyan jól, mint a hűvösebb évszakokban. Ilyenkor a legtöbben jegeskávékra váltanak, hogy a hőviszonyoknak megfelelően továbbra is élvezhessék kedvenc ízeiket. Na persze, senki sem tiltja meg, hogy a 35 fokos melegben is forró kávét igyál, de ha ilyenkor valami hűsítő esne jobban, akkor íme néhány mennyei jegeskávé recept, amikre azonnal rászoksz majd!
A cold brew technika
Az alábbi receptek zöme úgynevezett „cold brew” technikával készül, ezért mielőtt belekezdenénk a finomságok felsorolásába, nézzük meg, hogy pontosan mi is ez, mire lesz szükséged hozzá!
A cold brew kávék szobahőmérsékletű, vagy annál hidegebb vízzel készülnek. Ebben a hideg vízben kell több, mint 12 órán keresztül áztatni a kávét a helyett, hogy néhány perc alatt kifőznéd.
Érdemes tehát úgy tervezni, hogy a cold brew kávék lassan készülnek el, és nem lehet csak úgy összedobni őket reggel, mielőtt elindulnál otthonról.
A cold brew módszerrel készült kávék selymesek és édesek, enyhe savassággal és krémes utóízzel.
Az alábbi nyári jegeskávé receptekhez cold brew koncentrátum is használható. Ez úgy készül, hogy kevesebb vizet, vagy több kávéőrleményt használsz az elkészítés során.
Fontos észben tartani, hogy a cold brew technika jelentősen csökkenti a kávé savasságát, ezért érdemes közepes pörkölésű kávékat használni hozzá, amelyek jobban megőrzik savasságukat a hideg vizes áztatás során.
Lássuk tehát a recepteket!
Cold brew tonik
Egy ízletes, koffeinnel teli, buborékos finomság, ami remekül csúszik a nyári melegben. Néhány lime szelettel, cseresznyével vagy szederrel gyümölcsös ízt is kölcsönözhetsz neki!
Hozzávalók
• 1/2 bögre cold brew koncentrátum
• 1/2 bögre víz
• 1 evőkanál szirup
• Néhány mentalevél
• 2 evőkanál 36-40%-os tejszín
• Jég
Elkészítés
1. Öntsd a koncentrátumot, a vizet és a szirupot egy koktélshakerbe
2. Szórd a shakerbe a mentaleveleket is.
3. Öntsd rájuk a tejszínt és egy marék jeget.
4. Tedd rá a fedőt a shakerre, és rázd addig, amíg a hozzávalók alaposan össze nem rázódnak és le nem hűlnek.
5. Szűrd át a shaker tartalmát egy jéggel teli pohárba, és már kész is!
Jeges chai latte
Ha a nyári forróságban időnként a chai latte ízére vágysz, akkor nem vagy egyedül. Na persze, a nagy melegben nem éppen esnek olyan jól a gőzölt tejjel készült kávék, de szerencsére van megoldás! Csavarj egyet a megszokott chai latte recepten és készítsd el magadnak jegeskávé formájában.
Ehhez a recepthez cold brew koncentrátumra, illetve egy kis adag eszpresszóra lesz szükséged. Némi fahéjjal vagy gyömbérrel ízesítheted a teát, hogy még izgalmasabbá tedd a kész kávé ízvilágát, de ez persze ízlés kérdése.
Hozzávalók
• 1 chai tea filter
• Egy kis adag espresso, vagy 1/4 bögrényi cold brew koncentrátum
• 175-235 ml hideg tej
• méz
• jég
Elkészítés
1. Főzd ki a teát 175 ml forró vízben a csomagoláson javasolt ideig.
2. Miközben a tea fő, készítsd el az eszpresszót vagy mérd ki a 1/4 bögre cold brew koncentrátumot.
3. Miután a tea elkészült, keverd bele a mézet (ízlés szerinti adagot), majd öntsd át egy jéggel teli pohárba.
4. Keverd hozzá a kávét és a tejet – kész!