Ez a habos, krémes csábítás kiemelt figyelmet kap a farsangi időszakban, amikor a fánkokat éjt nappallá téve készítjük.
A képviselőfánk sokunk nagy kedvence, de kevesen készítik otthon házilag.
A legtöbben cukrászdában vásároljuk meg, pedig, gondoljunk csak bele: mekkora móka lehet otthon, közösen elkészíteni a Párunkkal, vagy a Gyermekeinkkel!
Ha Te is kedvet kaptál, íme, a recept!
Hozzávalók:
- 15 dkg zsír
- csipetnyi só
- 1 kiskanál cukor
- 15 dkg liszt
- 6 tojás
A lekenéshez: 1 tojás
A töltelékhez:
- 4 tojásfehérje
- 4 evőkanál cukor
- 3 dl tej
- 2,5 dkg főzni való vaníliás pudingpor
- 3 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 dl tejszín
- 1-1 evőkanál cukor és zselatinpor
Az elkészítés:
Először is forralj fel 3 dl vizet sóval és cukorral. Add hozzá a zsírt, és ha ez teljesen feloldódott, akkor jöhet bele szépen apránként a liszt is. Fontos, hogy ne legyen csomós, ezért folytonos kevergetés mellett főzd, amíg az egész teljesen sima nem lesz, s el nem válik az edény falától.
Ha ez megvan, húzd le a tűzről, s egyenként, szépen óvatosan dolgozd bele a tojásokat is. Ha ezzel is készen vagy, elő a csillagcsöves habzsákkal! Töltsd bele a kész masszát, és egy tepsibe nyomj belőle diónyi nagyságú gömböcöket. A tetejüket kend meg felvert tojással, hogy szép fényesre süljenek, s ha ezzel is megvagy, mehetnek a sütőbe. Süsd őket 230 fokon 5 percig, majd valamivel alacsonyabb hőmérsékleten még 10-15 percig. Természetes, ha kíváncsi vagy a sülési folyamatra, de ez esetben még véletlenül se nyisd ki a sütő ajtaját, mert akkor összeesnek a fánkok.
Ha már szép aranyszínűre sültek, akkor elkészültek, s ekkor elzárhatod a sütőt. Résnyire nyisd ki az ajtót, s még negyed óráig szárítsd így őket a melegben. Ha kihűltek, a tetejüket (kb. a fánk egyharmada) vágd le, ugyanis ez lesz majd a kalapkájuk.
Itt az ideje a krém elkészítésének!
Keverd el a cukrot a tejjel, majd add hozzá a pudingport, a lisztet és a vaníliás cukrot is. Kis láng fölött folyamatos keverés közben főzd addig, amíg sűrű krémet nem kapsz. Vedd le a tűzről, s verd fel a tojásfehérjéket kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a kissé kihűlt krémbe. Ezek után elő az arany barnára sült fánkocskákkal! Szépen adagold ki a krémet a fánkok üregébe!
Most pedig jöhet a tejszín! Ezt is verd kemény habbá a cukorral, majd fogd a zselatint, és melegítsd fel fél dl vízben. Ha megvan, csorgasd bele a tejszínhabba, és alaposan keverd össze. Végezetül ezt is halmozd a sárga krémre, helyezd rá a kalapkákat, s hintsd meg porcukorral!
Jó étvágyat a fánkok királynőjéhez!
Úgy érzed Te nem vagy a konyhatündérek növendéke, s túl bonyolultnak érzed ezt a receptet? Ne aggódj, erre is van egy tippem!
Ha megkóstolnád a különböző farsangi fánkokat, hamarosan lehetőséged nyílik erre a Dunyha Étteremben, s még a konyhai pepecseléstől is megkímélheted magad.
Próbáld ki a Dunyha házias ízeit, s úgy fogod érezni magad, mintha szeretett Nagymamád konyhájában lennél!
Forrás: 1 millió menü