Végre minőségi ételek egy balatoni strandon is. Legalábbis Alsóörsön. Meglepett bennünket magas színvonalú halételeivel a Fogas büfé! Mutatjuk, mit találtunk!
Ezer éve járok Alsóörsre és az alsóörsi strandra. Az összes büfében sokszor és sokféle ételt ettem. Híres hely a Gyuri lángosozója, mely télen is nyitva van. Tényleg jó ott a lángos. Egészséges halas ételekért azonban a fogas büfébe járok. Van süllő, hekk, keszeg, pisztráng, harcsafilé, fogas filé, pontypatkó, de én leginkább a halászlevüket szeretem. Sűrű, ízes, halban gazdag, legyen ponty vagy harcsa. Lehet kérni hozzá belsőséget is. Ami az érdekes benne, és felkeltette a figyelmemet, hogy a Fogas büfé nem balatoni halászléként, hanem „Győri halászlé” néven hirdeti. Kíváncsi lettem ennek a miértjére!
Hétköznap van, csütörtök, ma is idejét éreztem egy gyors halászlének, így beültem az Új Fogasba. Itt volt az ideje, hogy utánajárjak ennek a dolognak. Régóta furdalt a kíváncsiság, miért nem balatoni halászlevet adnak Alsóörsön?
Nem bírtam hát ki, hogy ne kérdezzem meg, mi az a „Győri halászlé”. Balatonon vagyunk, miért egyek itt győri halászlevet, fordultam oda a rendelés leadásakor a tulajdonoshoz. A srác felnevetett:
- Mit értesz balatoni halászlé alatt?
- Nyilván, ami balatoni halból van és itt készül.
- Nos, akkor itt az ideje eloszlatnom egy tévhitet – mondta „Pityesz” szakács kötényét levéve, miközben mellém ült a terasz fa padjára - balatoni halból akkor készülhet halászlé, ha te magad fogod, és otthon megfőzöd. Amióta betiltották a Balatonon a halászatot a horgászat érdekében, tilos halat eladni, nekem pedig a büfébe behozni.
- Honnan van akkor a hal?
-Kazahsztánból. A keszeg és a süllő is onnan jön, a nagykeren keresztül. A harcsa az Hollandiából. A ponty ugyan magyar, de nem lehet balatoni, mert ugye itt nem halásznak.
-Akkor gyakorlatilag ez egy kazah halászlé?
-Nem, ez egy „Győri halászlé”, mondja nevetve Pityesz. Anyukám receptje, ő tanulta a Budatétényi Vendéglátóipari iskola győri kihelyezett tagozatán, Szolnoki Tibi bácsitól a ’60-as években. Évek óta főzöm, nagyon nagy sikerrel, ahogy itt is láthattad tavaly.
-De akkor sehol az égvilágon nem lehet kapni balatoni halászlevet? Ha valaki kiírja, hogy balatoni halászlé, az hazudik?
-Hát ha úgy veszed, hogy Balatonon főzik, igaz, holland halból, akkor végül is balatoni, nem?
-Hm, azért ez csak megtévesztő.
-Ezért főzünk mi „Győri halászlevet”, ez a védjegyünk. Valami egyedit akartam adni, olyat, amit nem kapsz máshol. Nálunk az összes sült hal gluténmentes panírban készül. A halászléhez teljes kiőrlésű kenyeret is adunk, ha kérsz. Az ízvilág is egyedi. Gondolom ezért van az, hogy a Magyar Konyha gasztronómiai magazin beválasztott minket a legjobb 10 balatoni halsütő közé. Erről egy oklevelet is kaptunk.
A konyhából egy női hang szólt ki – Pityesz, a strandra rendel 2 halászlé.
Lapozz a következő oldalra, ahol bemutatjuk, ki ez a titokzatos női hang, és hogyan tud különleges sült halakat varázsolni az Alsóörsi strand asztalaira!