Meglepő tények a gasztronómia világából

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ebben a cikkben olyan érdekességekre lelhetsz a gasztronómia világából, amire még álmaidban se gondoltál volna! Tudtad, hogy a sushinak semmi köze Japánhoz? És azt gondoltad volna hogy Magyarországon található a világ legszebb Kávéháza? 

Szerecsendió

A szerecsendiófa terméséből kétféle fűszert is előállítanak: a „szerecsendió-virág” a termés húsától megszabadított, vagyis a magról leválasztott magköpeny, magva (nux mochata) a szerecsendió. A szerecsendióvirág nagyon népszerű fűszer már a 18.század óta, húsételekhez használták jellemzően, és a tradicionális, francia fehér mártás alapvető összetevője is, amelynek elkészítéséhez egy hagymát szerecsendió virággal forró tejben forralnak, mielőtt a liszt és vaj keverékéhez adnák - így készül az igazi francia alapmártás.
Az örökzöld növény neve félrevezető, mert a szerecsendiófa valójában nem diófa, és diója sem igazi dió, hanem mag, ami egy 8–10 cm hosszú sárga, húsos termésben helyezkedik el. Ezt a magot veszi körül a vörös, tagolt magköpeny.


Orosz szervírozás


Bár a legtöbb gasztronómiával kapcsolatos jellegzetesség a nyugati szokások közé a francia konyhából került, a kiszolgálás stílusát, amelyhez hozzá vagyunk szokva, vagyis, hogy a tányérokat már megszedve szolgálják fel asztalunkhoz, orosz felszolgálásnak hívják, és a cár étkezési szokásaiból eredeztethető. A francia konyhában az volt az elterjedt, hogy minden ételt előre elkészítettek és, hatalmas adagokban külön asztalokra helyeztek – amely egy igazi pazar és bőséges lakomát jelentett.
A szervírozás legelterjedtebb módja az angol, a francia, a svájci és az orosz szervírozás.
Az angol a legszínvonalasabb, a leginkább munka és eszközigényes. Csak néhány vendég kiszolgálására alkalmas, a felszolgáló tálal.
A francia szervírozás kevésbé munkaigényes módszer: itt nem a felszolgáló, hanem a vendég tálal. A felszolgáló baloldalról kínálja a tálat és a rajta elhelyezett felszolgálóeszközök segítségével a vendég magának szed.
A svájci eljárás az, amikor nem tálon, hanem tányéron szervírozzák az ízlésesen díszített ételt. Nagyobb létszám esetén praktikus módszer.
Az orosz módszernél a melegítést nem igénylő ételeket, süteményeket, italokat előre odakészítik az asztalra. A meleg ételeket a szakácsok tálakra adagolva tálalják, a felszolgálók az ételt előmelegített tányérokra adagolják.

 

A világ legszebb kávéháza

Nos nem csalás, és nem ámítás, ez a kávéház kicsiny hazánkban, Magyarországon található, fővárosunk szívében, s nem más, mint a legendás New York! A több, mint 120 éves kávéház 2011-ben nyerte el a Világ Legszebb Kávéháza címet, s azóta is nemzetközi hírnévnek örvend. Pompáját a tengeren túlról is számos túrista érkezik megcsodálni nap, mint nap. A New York Palota első ízben 1984-ben nyitotta meg kapuit a földszintjén található Kávéházzal. A palotát 2001-ben a Boscolo olasz cégcsoport vette át az államtól, s teljesen felújították, hogy 2006-ban ismét elkápráztassa a betérő vendégeket. A belső tér barokk pompája egyszerre lélegzetelállító, és szemet gyönyörködtető. Mindezek mellett a bárzongora dallama már csak hab a tortán! Igazi békebeli hangulatba csöppenünk a New York Kávéházba belépve. Ez az a hely, melyben életében legalább egyszer minden magyar embernek járnia kell! Foglalj asztalt Te is, s csodáld meg személyesen a Világ Legszebb Kávéházát Budapest szívében! 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Keszthely - BAHART Vitorláskikötő

Keszthely BAHART Vitorláskikötő bemutatása A Keszthelyi Vitorláskikötő a Balaton egyik...

Látnivalók a Városligetben

A Városliget az egyik legkedveltebb helye azoknak, akik szeretnek egy kicsit kiszakadni a szürke...

Kuh-forduló

Kuh-forduló vagy Q-forduló, közismertebb nevén szamár- vagy tehénforduló. Erős szélben...

Ketch vitorlás

            ...

Beggelés

Az orrvitorla széllel szembeni elfordítása.