Ismét benépesül idén a híres elBulli: a tulajdonos séf, Ferran Adria egy játékfilm kedvéért nyitja meg újra a két éve bezárt vendéglátóhelyet, amelyet ötször választottak meg a világ legjobb éttermének.
2013 az El Bulli éve
Az El Bulli című film pontos forgatási helyszíne még kiválasztásra vár: az egykor három Michelin csillagos konyhát vivő Adria szerint vagy a katalán tengerparton fekvő Rosesben, az eredeti helyszínen dolgozik majd a stáb, vagy valahol felépítik az étterem mását. A produkció az elBulli utolsó évét dolgozza fel.
Az éttermet 2011-ben zárta be Adria, akit gyakran neveztek a földkerekség legtehetségesebb és legtalálékonyabb szakácsának. Az elBulliban megvalósított szakácsművészete a gasztronómiai avantgárd határait feszegette, az éttermet a The Restaurant című brit magazin ötször választotta a világ legjobbjának.
A tervek szerint a forgatásra való felkészülés miatt megnyíló étteremben vendégeket is fogadnak, de az asztalfoglalás mikéntje még eldöntésre vár. Az elBulli fénykorában júniustól decemberig volt nyitva, az év másik fele Adriának az új szezonra való készülődésre, az új menüsor megalkotására kellett. Miközben millió számra jegyeztek asztalfoglalásokat, az étterem egy évadban csak ezreket volt képes kiszolgálni. A séf most úgy gondolja, talán valamiféle sorsolással lehetne kiválasztani a forgatás miatt újranyitó helyiség vendégeit.
Mint elmondta, ragaszkodott ahhoz, hogy a stáb "élesben" lássa az elBulliban zajló munkát. A színészek a konyhában és az éttermi részben is dolgoznak majd, hogy kellőképpen felkészülhessenek.
Az elBullit már egy dokumentumfilm is megörökítette, a produkciót 2011-ben forgatták. Az új mozifilm forgatókönyve Lisa Abend The Sorcerer's Apprentices: A Season in the Kitchen at Ferran Adria's elBulli (A boszorkánymester inasai: egy szezon Ferran Adria elBullijának konyhájában) című könyve nyomán született.