Egis Kupa - Lám Dezső emlékverseny 2009 - Beszámoló és eredmény

Tóth Mátyás

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Most hétvégén, Csopakon került megrendezésre a 2009-es Egis Kupa - Lám Dezső emlékverseny.

Egis Kupa - Lám Dezső emlékverseny

Csopak, 2009. július 11-12.

Egis Kupa 2009 - Első nap

Szombaton reggel 10.00-kor időben elrajtolt a mezőny. Szél volt elég, sőt néha még soknak is bizonyult az 5-6 Bft erejű, északias irányű szellő. Két futamot rendeztek up-and-down, illetve háromszög pályán, hajóosztálytól függően. A lassabb osztályoknak betét bóját raktak a hátszél végére, a kreuz bójánál terelő bója volt, amit mindenkinek vennie kellett, utána kezdődhetett a bőszeles viaskodás. A megszokottól eltérően az up-and-down pályán 3 kört kellett teljesíteni, majd a negyedik kreuz végén volt a befutó.

A pályán a bal oldal dominált, középtájon volt egy szélváltó, aki jobb oldallal nyitott az alaposan lemaradt már az első kreuzban. 

A versenyen vegyesen indultak a hajók, One Design flották, cirkálók rajtoltak hol külön, hol a kevés induló miatt egyben. 

Az erős szél mellé néha kisütött a nap, szerencsére a pénteki esős nap után megúsztuk csapadék nélkül a szombatot.

Sok hajó és legénysége nem volt már ilyen szerencsés. Az erős szélnek köszönhetően kijöttek a hajók technikai gyengeségei, sok hajó megrongálódott. A 3 fős Scholtz 22 osztályból az első futamot kapásból csak egy versenyző "élte túl". Egyikünknek a talpcsigája mondta fel a szolgálatot, nekünk a kormányunk adta meg magát és ezzel a szombati napot ki is pipálhattuk, parton szerelés következett...

Az aznapi beszélgetésekből leszűrve nem csak mi voltunk bajban, az Asso mezőnyben is sok minden megadta magát, trapézok, lee kocsik, vitorlák, árboc...

Szombaton sokan biztonsági futamokra utaztak, a Balatonon ritkán fúj ilyen szél, ekkora hullámokkal. Észnél kellett lenni.

 

Egis Kupa 2009 - Második nap

A második nap már csendesebben indult, bár a trükkös északi most is fújt még. Napsütés és 3 Bft körüli szél jellemezte a vasárnapra hagyott utolsó futamot.

A hajókat sikerült megjavítani vasárnapra, a szél fokozatosan gyengültés dél körül már csak 1-2 Bft körüli, változó irányú, erőssen pöffös szél fújdogált. Kezdetben a bal oldal volt a pozitív, majd egy nagyibb leállás után a jobb oldal dominált.

A sok körös pálya miatt az utolsó futam megközelítőleg 2 óra alatt ment le.

 

Egis Kupa 2009 - Eredmény

Eredménylista

 

 

 

 

 

Forrás: vitorlazas.hu


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Hajófenék

A hajófenék a hajótest vízalatti része.

720

720o büntetés jár a vitorlás verseny közben elkövetett nagyobb szabálytalanságokért....

Beton

A beton egy kötőanyagból (cement, rigipsz, gipsz..), adalékanyagból (homok, sóder, kavics,...

Balatonlelle - BL Yacht Club

A BL Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása:  A Balaton nyugati medencéjének...

Melges 32

Melges 32 vitorlás hajó leírás A Melges 32, kistestvéréhez, a Melges 24-hez hasonlóan...