Budapest Boat Show : Díszvendég a Fertő tó, fókuszban a katamaránok

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A 21. Nemzetközi hajókiállítás 2012. március 1-4. között jelentkezik a Hungexpo-n. Ebben az évben a Fertő tó lesz a díszvendég, és a kéttestű hajók, valamint e stílus képviselői lesznek a főszereplők.

Ma már a katamarán vitorlázásnak is komoly múltja van hazai vizeken, s a magyar sportéletben. Külföldi versenyeken is szerzett hírnévvel sok kitűnő hajós dicsekedhet. Tavaly a vitorlázás volt a Budapest Boat Show kiemelt témája és bár ebben az évben a vitorla marad, de alá kéttestű hajó kerül, s talán nem is kell annyira hozzáértőnek lenni, hogy felismerjük a stílusok és eszközök közötti komoly különbséget. Hogy mit is jelent a „két test egy lélek” hajózás arra még azok is választ kaphatnak az idei kiállításon, akik eddig nem mélyedtek el e sport rejtelmeiben. Sőt, az érdeklődők akár egy katamarán megépítésének is tanúi lehetnek a Budapest Boat Show „szárazdokkjában”.

A katamarán vitorlázásról egyre többször hallhatunk fiatal és tehetséges versenyzőink kapcsán. A hajós világ celebjeivel is találkozhatnak a hajókiállításon: Wossala György, Fundák György, Litkey Árpád is a színpadi előadók között lesznek. Ötszáz négyzetméteren gyönyörködhetnek a látogatók a kéttörzsű hajótestekben. Ott lesz az F18 típus, a katamarán világbajnokság főszereplője, az RC44 –es, amely a világhírű Paulovits Dénes hajóépítő munkáját is dicséri világversenyeken való kitűnő helyezéseivel és a ONE D’OR cat 35 is a kiállított hajók között lesz. A katamaránok múltjába enged bepillantást a Katamarán História kiállítás, míg a jövőt Szabó Levente „spirálmotoros” hajója jeleníti meg.

A színpadon az idei Kékszalag legnagyobb esélyeseivel és F18 versenyzőkkel beszélgetnek, valamint – az Olimpia évében – a katamaránok ötkarikás játékokon való szerepléséről is szó lesz. A program igazi csemegéjének tűnnek a luxushajócsodákat, valamint a fedélzeti telekommunikáció és informatika vívmányait bemutató előadások.

Ettől az évtől kezdődően a Budapest Boat Show-nak lesz díszvendége, s most elsőként a Fertő tóra esett a választás. A nagyobb részt Ausztriára eső vízfelületű tó sokáig elválasztó határ volt. Most a díszvendégség státusza egyben jól szimbolizálja, hogy a hajózás, a vizek szeretete összehozza a parti embereket, nemzetiségtől függetlenül, csupán a vizek, a vízi sportok szeretetére alapozva az együttműködést.

A Budapest Boat Show mindezek mellett a vízi alkalmatosságok más kategóriáiból is kínál választékot. A hajókiállítás mellett ismét megrendezik az Utazás kiállítást, a Karaván Szalont és a PORT.hu Bringaexpót. Az Utazás kiállítás idei kiemelt programja az Olimpiai Pavilon, ahol mintegy harminc sportág kipróbálására nyílik lehetőség, továbbá számos olimpiai bajnok és híres sportoló tesz látogatást a Magyar Olimpiai Bizottság támogatását is élvező eseményen. További részletek a www.hungexpo.hu/boatshow oldalon olvashatók, ahol kedvezményes online jegy vásárolható a kiállításra.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Catering

A catering szó egy angol kifejezésből ered, melynek elsődleges jelentése a tömeg...

Achterstag

Az achterstag egy hátsó árbocmerevítő drótkötél. Általában rövidítve csak achternek hívják.

Vízből mentés

Vízből mentés: (=Man Over Bord) a hajóból kiesett személyért ill. tárgyért való gyors...

Művészeti előadás

A művészeti előadás a művészetek teljes körét átfogó bemutató, beszélgetés, s egyfajta...

Kereked Vitorlás Klub, Csopak

A Balaton keleti medencéjének északi partján Csopaknál található a Kereked Vitorlás Klub...