Varázsold a balatoni nyár hangulatát az otthonodba! Készítsd el két kedvenc ételedet a Balaton partjáról, amik nélkül egy nyár sem telhet el, úgy, ahogy ott csinálják. Az igazi balatoni hekk és balatoni palacsinta titka, egyenes a Balaton parti büfékből!
A hamisítatlan balatoni hekk titka
Nem telhet el úgy balatoni nyaralás, hogy ne ennénk egy jó hekket a parton, nem igaz? Szinte minden büfében kapni: kívül ropogós, belül puha. De mi a titok? Most eláruljuk, ráadásként a receptet is megmutatjuk nektek.
Tippek a balatoni hekk elkészítéséhez
Talán a legfontosabb maga a hal. Nem mindegy, hogy milyen minőségű: jobb minőségű alapanyagból, finomabb lesz a végeredmény is. Ezért érdemes kerülni a hipermarketeket, inkább erre specializálódott szaküzleteket ajánljuk. Ezen kívül a panír sem mindegy, és a sütés módja sem! Receptünkben leírjuk, hogyan érdemes csinálni!
Hozzávalók a balatoni hekkhez
• 1 kg hekk (halboltból)
• 15 dkg finomliszt
• 3 db tojás
• napraforgóolaj a sütéshez
• só
• fűszerpaprika
Balatoni hekk elkészítése
1. Először a hallal kell foglalkozni, értelemszerűen meg kell tisztítani, majd besózni ízlés szerint. Ez utána pihentessük pár órára a hűtőben!
2. A liszthez hozzáadunk 2 teáskanál őrölt fűszerpaprikát és elkeverjük. Ebbe fogjuk panírozni. Első lépésként megforgatjuk ebben a halat, majd pedig a felvert tojásban, ez után újra a paprikás lisztben.
3. Ha ez kész már tehetjük is a forró olajba, ahol aranybarnára sülnek.
Ugye nem volt bonyolult? Az íze pedig, mintha a balatoni bódékból vetted volna!
Desszertnek: palacsinta, egyenesen a Balaton partjáról
Egy másik kihagyhatatlan csemege a magyar tenger partjáról a palacsinta. Te is beállsz a kígyózó sor végére nyaranta egy-egy finom falatért? Most elhoztuk nektek az igazi balatoni strandok papírvékony palacsintájának a receptjét! És igen jól látod, sehol egy csepp tej! A Balatonon ugyanis vízzel keverik a palacsintát. Miért? Egyrészt nyilván ez az olcsóbb módszer, másrészt pedig a nagy melegben a tej hamar megromlana, így ez egy kényszer is. Viszont jó hír: a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják!
Hozzávalók a balatoni palacsintához
• 3 dkg liszt
• 1 db tojás
• 1 evőkanál cukor
• 1 csipet só
• fél liter ásványvíz, vagy szóda
• 1 dl olaj
• töltelék (ízlés szerint)
Balatoni palacsinta elkészítése
1. Legelső lépésként verjük habosra a tojást a cukorral és a sóval.
2. Ha ez kész, adjuk hozzá a száraz alapanyagokat, és keverjük csomómentesre!
3. A csomómentes masszához keverjük hozzá az ásványvizet és az olajat!
4. A serpenyőt közepesen forróra melegítsük, ez fontos, hiszen, ha túl forró, akkor a vékony tészta hamar odaéghet. Lehet, hogy az első pár darab nem lesz tökéletes, de hamar rá fogsz érezni a megfelelő hőfokra hidd le!
5. A serpenyőre helyezünk rá egy kisebb mennyiséget, és oszlassuk el, majd a dobálós technikával forgassuk át.
6. Töltsd meg az ízlésednek megfelelően, kakaóval, fahéjjal vagy lekvárral, esetleg nutellával és már kész is az igazi palacsinta egyenesen a balatoni strandokról!