Így készítsd el kedvenc balatoni ételeidet!- Titkos balatoni receptek nyomában

VN, ZH

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Varázsold a balatoni nyár hangulatát az otthonodba! Készítsd el két kedvenc ételedet a Balaton partjáról, amik nélkül egy nyár sem telhet el, úgy, ahogy ott csinálják. Az igazi balatoni hekk és balatoni palacsinta titka, egyenes a Balaton parti büfékből!

A hamisítatlan balatoni hekk titka

Nem telhet el úgy balatoni nyaralás, hogy ne ennénk egy jó hekket a parton, nem igaz? Szinte minden büfében kapni: kívül ropogós, belül puha. De mi a titok? Most eláruljuk, ráadásként a receptet is megmutatjuk nektek.

Tippek a balatoni hekk elkészítéséhez

Talán a legfontosabb maga a hal. Nem mindegy, hogy milyen minőségű: jobb minőségű alapanyagból, finomabb lesz a végeredmény is. Ezért érdemes kerülni a hipermarketeket, inkább erre specializálódott szaküzleteket ajánljuk. Ezen kívül a panír sem mindegy, és a sütés módja sem! Receptünkben leírjuk, hogyan érdemes csinálni!

Hozzávalók a balatoni hekkhez

•    1 kg hekk (halboltból)
•    15 dkg finomliszt
•    3 db tojás
•    napraforgóolaj a sütéshez
•    só
•    fűszerpaprika

Balatoni hekk elkészítése

1. Először a hallal kell foglalkozni, értelemszerűen meg kell tisztítani, majd besózni ízlés szerint. Ez utána pihentessük pár órára a hűtőben!

2. A liszthez hozzáadunk 2 teáskanál őrölt fűszerpaprikát és elkeverjük. Ebbe fogjuk panírozni. Első lépésként megforgatjuk ebben a halat, majd pedig a felvert tojásban, ez után újra a paprikás lisztben.

3. Ha ez kész már tehetjük is a forró olajba, ahol aranybarnára sülnek.

Ugye nem volt bonyolult? Az íze pedig, mintha a balatoni bódékból vetted volna!

Desszertnek: palacsinta, egyenesen a Balaton partjáról

Egy másik kihagyhatatlan csemege a magyar tenger partjáról a palacsinta. Te is beállsz a kígyózó sor végére nyaranta egy-egy finom falatért? Most elhoztuk nektek az igazi balatoni strandok papírvékony palacsintájának a receptjét! És igen jól látod, sehol egy csepp tej! A Balatonon ugyanis vízzel keverik a palacsintát. Miért? Egyrészt nyilván ez az olcsóbb módszer, másrészt pedig a nagy melegben a tej hamar megromlana, így ez egy kényszer is. Viszont jó hír: a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Hozzávalók a balatoni palacsintához

•    3 dkg liszt
•    1 db tojás
•    1 evőkanál cukor
•    1 csipet só
•    fél liter ásványvíz, vagy szóda
•    1 dl olaj
•    töltelék (ízlés szerint)

Balatoni palacsinta elkészítése

1. Legelső lépésként verjük habosra a tojást a cukorral és a sóval. 

2. Ha ez kész, adjuk hozzá a száraz alapanyagokat, és keverjük csomómentesre!

3. A csomómentes masszához keverjük hozzá az ásványvizet és az olajat!

4. A serpenyőt közepesen forróra melegítsük, ez fontos, hiszen, ha túl forró, akkor a vékony tészta hamar odaéghet. Lehet, hogy az első pár darab nem lesz tökéletes, de hamar rá fogsz érezni a megfelelő hőfokra hidd le! 

5. A serpenyőre helyezünk rá egy kisebb mennyiséget, és oszlassuk el, majd a dobálós technikával forgassuk át. 

6. Töltsd meg az ízlésednek megfelelően, kakaóval, fahéjjal vagy lekvárral, esetleg nutellával és már kész is az igazi palacsinta egyenesen a balatoni strandokról!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Irodatakarítás Budapest

Irodatakarítás Budapest

Pillangóvitorla

Pillangóvitorla: a spinakker magyar neve

J24

J24 vitorlás hajó történet Az amerikai Rod Johnson, sok siker sztorihozhoz hasonlóan, a...

Révfülöp Üdülőszálló Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található az Üdülőszálló...