Nem csak a finom borainkra, de a pálinkáinkra is hangsúlyt kell fektetni, ezért most összeszedtük nektek az öt legjobb pálinkázóhelységet a Balatonnál, amit te sem hagyhatsz ki!
1. Petendi Pálinkaház
Vigántpetend sokat fejlődött az elmúlt években, ezt bizonyítja a nemrégiben megnyílt Petendi Pálinkaház is, ahova leginkább a Művészetek Völgye idején érdemes betérni, ami július végére tehető. A Rejtő Jenő regények hőseinek nevét viselő pálinkákat igazán érdemes megkóstolni, hiszen a minőség igazán fontos a családi vállalkozás számára.
Kétféle pálinkát ihatunk itt: a lazább, 40 fok körüli, könnyebb fajtákat, ezek között van a sárgabarack is, és az erősebb, 60 fok, és afelettieket, ezeket hordókban érlelik, cigánymeggy, fahéj és sok más ízesítésben, és a jó hír, hogy a Petendi Pálinkaház pusztán 15 km-re van az északi parttól.
2. Csalló Pálinka Manufaktúra
A manufaktúra Vödörvölgyben született, Almáditól nem messze, pont a határán, családi vállalkozásként. És bár termékeiket nem nagymértékben forgalmazzák, az ország több, mint 20 pontján futhatunk össze pálinkáikkal. Viszont érdemes ide betérni ha erre járunk, hiszen a 40 fokostól a 60 fokos pálinkákig végigkóstolhatunk itt mindent, és ha kedvünk szottyan, még szalonnasütésre is lehetőséget kapunk, ami pont jó program egy két kupica legurításához a festői környezetben. Ezt a helyet az alsóörsi szállásadóink ajánlották számunkra, hiszen Alsóörs és Balatonalmádi egészen közel van egymáshoz, szóval nem csak autóval, akár kerékpárral is megközelíthetjük. Mi is egy kerékpártúra során tértünk be ide, hogy megkóstoljunk néhány finomságot! Ezután vidáman indultunk tovább, és biztos, hogy visszatérünk még a jövőben!
3. Reneszánsz Badacsonyi Pálinkaház
A pálinkaházra Badacsonyörsön bukkanhatunk rá, amely szintén egy család összefogásából jött létre, 2012 elején már saját, a legjobb minőségű termékeiket kóstolhattuk meg, modern technológiával természetesen. A nedűkhöz való alapanyagokat a környékről gyűjtik be mindig, különös hangsúlyt fektetve a tönkölypálinkákra, gyümölcspálinkákból sincs hiány, hisz annyi van, mint égen a csillag, eper, birs, körte, alma, barack egyaránt. Érdemes ide eljönni, hiszen a kiszolgálás minőségi, a pálinkák pedig gondos kezek munkái!
4. Somló Spirit Pálinkaház
A Bakony nyugati lankáin található Somlóvásárhelyen lelhetünk a házra, mely a létező legmodernebb eljárással készíti el számunkra minőségi termékeit, bár ez a hely a Balatontól kicsit kiesik, de még mindig a borrégió tagja. A pálinkaház különlegessége még, hogy nagy figyelmet fordítanak arra, hogy eljárásaik teljes mértékben környezetkímélőek legyenek, és mindenképpen megéri kis kitérőt tenni a pálinkáikért, hiszen szívvel-lélekkel viseltetnek minden egyes korty iránt.
5. Zimek Pálinka manufaktúra
A Zimek fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte a közelmúltban, és rengeteg hazai és külföldi elismerést egyaránt magának tudhat már, nem véletlenül. Ez a kifőzde leginkább a magyar tenger környékéről szerzi be a minőségi termékeikhez az alapanyagokat, találkozhatunk itt is alma, birs, meggy, fekete ribizli, és rengeteg más gyümölcspálinkával, valamint tönköly, és olyan különlegesség is, mint a sajmeggyvirágpárlat egyaránt fogyasztható.
A manufaktúrában hozzáértő szakember vezeti körbe az érdeklődőt, hogy megismerhesse a pálinkakészítés eljárásait, ami mindenkinek érdekes lehet.