Ha a Balatonnál jársz, biztos szívesen betérsz egy helyi vendéglőbe, hogy megkóstolj egy helyi specialitást és leöblítsd egy finom, ízletes borral! Tarts velünk! Nézzük meg, mi mindent ehetünk és ihatunk a Balatonon!
Milyen ételek jutnak eszedbe a Balatonról?
Napjainkban a Balatonról mindenkinek a hal és a bor jut eszébe. A halról pedig a halhatatlan balatoni halászlé, a balatoni fogas és a strandokon a kihagyhatatlan hekk. Az utóbbi azonban nem Balatoni „termék”, hanem külföldről hozzák be hazánkba. A Bakony pedig gombában és vadakban rendkívül gazdag.
A hal szinte minden étlapon szerepel, a választási lehetőség azonban a balatoni éttermekben szinte a fogasra korlátózódik, alkalmanként találunk az étlapon harcsát, lazacot és pontyot is. A halat általában grillezett, rántott formájában készítik el, vagy olajban sütik.
2011-ben nyitották meg az első balatoni halpiacot Gyenesdiáson Balatoni Autentikus Bio- és Látványpiac néven, ahol a nyers és sült halak mellett más biotermékeket is vásárolhatunk. A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!
Balatoni éttermek
A Balatoni éttermek repertoárjához tartoznak a hagyományos magyar ételek, mint például a pörkölt és más paprikával fűszerezett ételeink (pl: a paprikás csirke). Népszerű még a gulyásleves, amely bográcsban, nyílt tűzön főzve az igazi. Magyar ételként tartjuk számon a rántott húst is. Nyáron az éttermek asztalán gyakoriak a grillezett ételek.
A menüben nem csak a saláták váltak szokásossá, hanem a mangalica is, ugyanis a magyar szakácsok rájöttek arra, hogy külföldön fogalommá vált ennek a magyar őshonos fajtának a neve az ínyencek körében. Húsa rendkívül ízletes. A spanyolok a magyar mangalica húsából készítik a híres és drága Serrano sonkát.
Egy másik tipikus magyar állatfajta a szürke marha, melynek húsát számtalan formában elkészítve találjuk meg a balatoni éttermek asztalán. Lapozz a következő oldalra!
Balatoni étkezési lehetőségek
A Balaton környékén is találunk pizzériákat és gyorséttermeket, amelyek lángost, főtt kukoricát, hamburget, hot-dogot és rántott ételeket árulnak (karfiol, gomba, sajt). Vannak tehát éttermek, vendéglők, büfék, cukrászdák és hangulatos csárdák is, de ha magasabb színvonalra vágyunk, akkor bizony egy négy vagy öt csillagos hotel éttermét kell választanunk.
Vannak olyan éttermek, ahol „kalandozhatunk a múltban” és megkóstolhatjuk a régi idők ételeit: vadragut dödöllével, cigánypecsenyét, túrós csuszát. Tihanyban például a régmúlt idők hangulatát azzal fokozzák, hogy a kemencés sülteket agyagtányérokban és fatálakon tálalják. A finomságokhoz stílusosan agyagkorsóból, agyagpoharakból kínálják a házi sört, a gyümölcspálinkát vagy a balatoni borokat. A következő oldalon találod a folytatást!
Borturizmus
A Balatonon 6 borvidéket különböztetünk meg:
- Badacsonyi borvidék
- Balatonboglári borvidék
- Balatonfüred-Csopaki borvidék
- Balaton-felvidéki borvidék
- Somlói-borvidék
- Zalai borvidék
A tokaji után Badacsony a legismertebb borvidék Magyarországon, amely a Balaton északi partján fekszik. A régió fő fajtái az Olaszrizling, a Zöldszilváni, a Muskotály, a Szürkebarát és a Kéknyelű. A Tihanyi-félsziget a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozik. Ez az egyetlen hagyományos vörösborvidék a Balaton-felvidéken. Jellemző fajták az Olaszrizling, a Muskotály, a Chardonnay, a Tramini, a Szürkebarát és a Cserszegi fűszeres. Hungarikum a Furmint és a vörösbort adó fajták a Pinot Blanc és a Zwiegelt.
A szőlőtermesztés központja a Balaton déli partján Balatonboglártól Fonyódig tart.
A tó körül számos pincészetet találunk, amely borkóstolásra invitál minket. Kóstolhatunk vöröset vagy fehéret, szárazat, fél édeset vagy édeset.
Ha a Balatonnál járunk, ne térjünk haza anélkül, hogy megkóstolnánk egy finoman elkészített fogast egy ízletes bor kíséretében!