Tudtad, hogy a Bajai Halászlé hungarikum?

Ilyés Zsófi

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Szeretném jobban megismertetni veletek, milyen sok értékes dolgot rejt apró kicsi Hazánk, számos tekintetben, ilyen a gasztronómia is, ahol olyan ételek vannak, melyek már hungarikumoknak számítanak. Ilyen a Bajai Halászlé is és most megtudhatod, miért. :)

 

Általában szinte minden magyarnak fontos maga a halászlé, hiszen még az ünnepi asztalokra is bőven jut belőle sőt, most már hagyománnyá vált.


A hatvanas évek elején  azonban még nem volt ám olyan könnyű halhoz jutni, mint ma, már hajnalban kígyózott Baja városának egyetlen halas boltja előtt a sor, hiszen az emberek nem akartak e nemes állat nélkül hazamenni.


Minden bajai család számára az egyik legfontosabb tevékenység a halászlé készítése, ezen belül a férfiaké és a mondás úgy tartja, amelyik bajai férfi nem tud halászlevet főzni, az nem is igazi férfi.

Ennek ellenére nagyon sok helyen készítik inkább a háziasszonyok, de minden bácskai ember fő ismérve a vendégszeretet, a családcentrikusság és e dolgokból született meg a már 1996. óta hagyománynak számító Baján tartandó halászlé főző ünnep, mely nyaranta kerül megrendezésre.


Ennek az ünnepnek a keretein belül minden bajai család és számos közösség , valamint intézmény vesz részt és együtt ünnepelnek, valaki az utcán, valaki pedig a saját kertjében főzve a halászlevet, de számos kulturális program is rajta van a palettán.


A Bajai Halászlé így nem csak országszerte, hanem nemzetközileg ismert és elismert lett, ezáltal évszázados, folyamatos jelenséggé vált.


A Bajai Halfőző Fesztivál már a rekordok könyvébe is bekerült, mely Baja történetével fonódik össze, hiszen a város alapításának 300. évfordulóján úgy ünnepeltek, hogy 300 bográcsban rotyogott a halászlé a település főterén.


Már az első megrendezésekor sokan vettek részt ezen az eseményen, mely azóta is csak bővül és nem csak azok jönnek el, akik halat szeretnének főzni, hanem azok is, akik a témához kapcsolódó kulturális programokra kíváncsiak.
A Bajai Halászléhez még egy örökségünk is hozzá tartozik, azaz a „Jánoska-eresztés”.


Nepomuki Szent János volt a vízen járók szentjét már egész Baja ünnepli, évtizedek óta ezen a napon rendezik meg a jól ismert halászlé főző versenyt és 2012. áprilisában a Bajai Halászléfőző Bajnokok  Klubja is létrejött.


Ezt a fontos gasztronómiai finomságot bárki elkészítheti és most itt a recept is, hogy mindenki kísérletezhessen! :)

A receptért lapozz a következő oldalra! :)


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Észak Dunántúli Elektromos Vitorlázó Sportklub, Balatonalmádi

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az  Észak Dunántúli...

Üzleti vacsora Budapesten

Üzleti vacsora Budapesten, nem mindennapi környezetben? A Zsidai csoport éttermeiben megtalálod...

Reffelés

A reffelés a nagyvitorla felületének csökkentése erős szélben. Ha akkora szél fúj, hogy azt...

Gitana 11

Gitana 11 vitorlás hajó leírás történet A hajót 2001-ben építették, akkor még...

Áramlásjelző fonál

Az áramlásjelző fonál a vitorlák helyes állásszögének beállításához használt, a...