A magyar konyha világhírű, népszerű és finom ételei, intenzív fűszerezése és egyedi íz világa miatt. Ami nekünk már teljesen átlagos, mindennapi étel, az egy külföldinek lehet meglepő, szokatlan, de ugyanakkor új és különleges élmény is. A külföldiek rangsorolták a szerintük 10 legjobbat.
1. Gulyásleves
Talán ez a legnépszerűbb leves, szinte már egy nemzeti jelkép, ami kapcsolható az alföldi pásztorélethez. A pirospaprika miatt gyönyörű színe és isteni íze van. Akármilyen húsból megcsinálhatjuk, de leginkább a marha vagy a sertés ajánlott. Nagyon sok verziója van, eredetileg, krumpli, sárgarépa, hagyma, pirospaprika, só, bors és kömény kerül bele, de a csángó gulyást savanyú káposztával, a babgulyást babbal, és van ahol, kelkáposztával vagy karalábéval is szokták ízesíteni.
2. Halászlé
Minden karácsonykor asztalra kerül, sokan köztük én is, ezért várják a legjobban a Szentesti vacsorát. Lényege, hogy sok és jóféle halból készüljön főleg pontyból, a többi csak kiegészítője lehet a jó halászlének. Persze több fajta változata ennek is. Van a szegedi halászlé, melynek lényeges eleme a passzírozás, a bajai halászlét pedig tésztával szokták enni. Népszerű hagyomány a halászléfőző verseny, ahol a szakácsok elkészíthetik legjobb tudásuk szerint, és megoszthatják egymással praktikáikat.
3. Húsleves
A leves bármilyen nemzet konyhájának alapvető része, viszont nálunk a húsleves igen közkedvelt recept, a vasárnapi ebédek elengedhetetlen étele. Rengeteg féle módon lehet elkészíteni, de az igazi gazdag tyúkhúsleves az, ami a köztudatban él friss tyúkhússal, sárga - és fehérrépával, krumplival, zellerrel, petrezselyemmel finoman fűszerezve. Mikor betegek vagyunk, nincs is jobb, mint egy forró tányér tyúkhúsleves. Még másnaposságra is jó, és minden bajra gyógyír. Laktat, elegendő energiát szolgáltat, segíti a szervezet folyadékigényének kielégítését, és a vitaminok gyorsabb felszívódását.
4. Csirkepaprikás
Megtalálható benne minden, ami a magyar konyhát jellemzi. Mint a pirospaprika, hagyma, fokhagyma, paradicsom, hús, bors és tejföl. A "Magyar nemzeti szakácskönyv" 1830-ban íródott, ebben olvashatjuk először a receptjét. A rendes pörkölttel ellentétben, ez abban is különbözik, hogy adunk hozzá tejfölt.
5. Töltött káposzta
Délkelet-Magyarországon szárma a neve, a karácsonyi menük egyik alapvető étele. Elkészítéséhez savanyú káposzta egész levele és a vágott része, darált sertéshús, rizs, tojás, só és bors szükséges. A káposzta leveleit töltjük meg a töltelékkel, egyszerre nagyobb mennyiséget szokás készíteni, több napon át fogyaszthatjuk, közben nő az élvezeti értéke is. Nem véletlenül mondják azt "csak a töltött káposzta jó felmelegítve".